Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Życzenia świąteczne

 Z okazji nadchodzących świąt Wielkanocnych składam wszystkim życzenia zdrowych :) radosnych świąt :) oraz mokrego dyngusa :)  życzy autorka bloga

Babka czekoladowa

Serwując po internecie w poszukiwaniu ciekawych przepisów zobaczyłam przepis na babkę czekoladową. Jak pewnie zauważyliście czekolada jest jednym z moich ulubionych składników do ciast. Babka czekoladowa tak naprawdę łączy w sobie wszystko co kocham w ciastach. Jest to przepis łatwy, szybki i zarazem prosty. Przepis na babkę czekoladową oparty jest na klasycznej recepturze babki ucieranej. Czekolada w mojej wersji babki czekoladowej jest do słownie wszędzie. Czekolada jest w cieście, jako polewa oraz dodatkowo w kawałkach w samej babce. Jest to prawdziwa uczta dla czekoladomaniaków. Polecam!
Składniki:
250 g mąki pszennej
150 g cukru
100 g czekolady gorzkiej
100 g masła
100 g czekolady białej
100 g mąki krupczatki
20 g proszku do pieczenia(2 łyżeczki)
aromat arakowy
4 jajka
polewa
100 g czekolady białej
100 g czekolady mlecznej
Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Żółtka ucieramy z cukrem na puch. Czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki. Czekoladę i masło rozpuszczamy w rondelku.Studzimy. Białą czekoladę kroimy na mniejsze kawałki. Do utartych żółtek dodajemy obie mąki i proszek do pieczenia. Krótko miksujemy. Dodajemy aromat i stopione masło z czekoladą.Miksujemy do połączenia się składników. Do masy dodajemy pokrojoną białą czekoladę. Mieszamy. Dodajemy pianę z białek. Całość ręcznie mieszamy. Keksówkę smaruję masłem i obsypuje bułką tartą. Wlewam ciasto. Całość piekę w 180 stopniach przez 50 minut. Studzę. Czekoladę białą i mleczną oddzielnie roztapiam w kąpieli wodnej. Polewam naprzemienie na wystudzone ciasto.
babka czekoladowa, czekolada, babaka

Smacznego!

Komentarze

Popularne posty

Drukuj