Ciasto Wiewiórka jest pysznym, wilgotnym wypiekiem. O sukcesie
ciasta Wiewiórka świadczy prostota wykonania, niezwykłe połączenie
jabłek i orzechów oraz pyszny biszkopt. Pierwszy raz z tym wypiekiem
zetknęłam się czytając książkę Ewy Wachowicz „Ciasta”. Już na pierwszy
rzut oka ciasto Wiewiórka zachęcało do zrobienia. Jednak nie byłam bym
sobą, gdybym nie przerobiła tego przepisu i nie dodała nic od siebie. W
efekcie powstało przepyszne ciasto z najlepszymi polskimi dodatkami oraz
nutą piernika. Dodam, że zniknęło bardzo szybko ze stołu.
Składniki:
360 g mąki(2 szklanki)
120 g cukru(3/4 szklanki)
100 g masła
90 g orzechów włoskich( 1/2 szklanki)
50 g miodu(2 łyżki)
10 g kakao(1 łyżka)
10 g przyprawy do piernika(1 łyżka)
4 g proszku do pieczenia(1 łyżeczka)
4 g sody oczyszczonej(1 łyżeczka)
4 jaja
3 jabłka(średnie)
ew. cukier puder do dekoracji
Jabłka obieramy ze skórki, kroimy na kostki. Orzechy mielimy w blenderze.
Jaja ubijamy w misce z cukrem i miodem. Masło roztapiamy w garnku,
studzimy. Do ubitych jajek dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, sodę,
kakao oraz przyprawę do piernika. Wszystko miksujemy. Wlewamy powoli
wystudzone masło. Ponownie miksujemy.
Jabłka oraz zmielone orzechy dodajemy do ciasta. Mieszamy całość. Ciasto
przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej
masłem i obsypanej bułką Pieczemy w 180 stopniach przez 30-45 minut(do
tzw. suchego patyczka) Studzimy. Możemy wystudzone ciasto posypać cukrem
pudrem.
Smacznego !
Źródło: E. Wachowicz,” Ciasta”, s. 11-12
Komentarze
Prześlij komentarz