Z okazji tego, iż ubiegłym roku odbyło się Euro2016 przygotowałam prosty
deser na bazie jogurtu i truskawek. Szybkość i łatwość sprawi, iż nie
spędzimy dużo czasu w kuchni. Rozkoszna prostota, która zachwyci
każdego.
Składniki:
380 ml jogurtu greckiego
100 g truskawek
80 g cukru
20 g wody(ok. 1 łyżki)
10 g żelatyny(ok. 1 łyżki)
Truskawki myję. Wkładam do małego rondelka i 40 g cukrem. Krótko
podgrzewam. Miksuję jeszcze ciepłą masę. Z jogurtu greckiego odkładam
jedną łyżkę. Do pozostałego jogurtu dodaje 40 g cukru. Mieszam. W małym
rondelku wsypuje 10 g żelatyny(ok. 1 łyżki) oraz wodę. Mieszam i
odkładam do napęcznienia. Do napęczniałej żelatyny dodaje 1 łyżkę
jogurtu greckiego. Mieszam. Chwilę podgrzewam. Dodaje do pozostałego
jogurtu greckiego. Po chwili nalewam jogurt grecki do pucharków. Wkładam
do lodówki na 30 minut. Po 30 minutach nakładam na jogurt zmiksowane
truskawki. Ponownie chłodzę ok. 20 minut.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz