Ciasto Krysia z kisielem

Pomysł na to ciasto zaczerpnęłam z książki Ewy Wachowicz” Słodki świat”. Był to jeden z tych przepisów o których pierwszy raz słyszałam. Dużą zaletą tego ciasta jest prostota oraz dowolność modyfikacji. Jeśli chodzi o kisiel to był to przypadek. Przed zrobieniem zakupów źle spojrzałam do książki i stąd wzięła się pomyłka. Jak się później okazała ta pomyłka wręcz urozmaiciła ten przepis. W tej wersji również nie używam polewy, aby nie podnosić kaloryczności deseru.
Składniki:
Ciasto:
170 g mąki pszennej(1 szklanka)
150 g cukru(3/4 szklanki)
125 g mąki ziemniaczanej(1/2 szklanki)
10 g proszku do pieczenia
3 jaja
Krem budyniowy:
400 ml mleka
150 g masła
1 opakowanie budyniu waniliowego
Masa truskawkowa:
200 ml wody
50 g truskawek
1 opakowanie kisielu truskawkowego
Jaja utrzeć z cukrem. Dodać obie mąki oraz proszek do pieczenia. Kwadratową formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto. Piecz przez 30 minut w 180 stopniach. Ostudzić.
Z 400 ml mleka odlać pół szklanki. Pozostałe mleko zagotować. W odłożonym mleku rozpuścić proszek budyniowy. Dolać go do gotującego się mleka. Gotować, aż zgęstnieje. Ostudzić.
Aby zrobić masę na bazie kisielu potrzebujemy odlać pół szklanki z 200 ml wody. Resztę zagotować z umytymi i pokrojonymi w połówki truskawkami. Do odlanej wody wsypujemy kisiel i rozpuszczamy. Dolewamy do gotującej się wody z owocami. Gotujemy, aż zgęstnieje. Studzimy.
podłużną formę do pieczenia wykładamy folią i układamy ciasto. Na ciasto ostudzony(najlepiej chłodny) kisiel. Wkładamy do lodówki na 10 minut. Po tym czasie na kisiel układamy chłodny budyń. Ciasto szczelnie zawijamy w folię. Wkładamy do lodówki na całą noc. Po tym czasie odwijamy ciasto. Powinno być gotowe do jedzenia.
ciasto, ciasto krysia, kisiel, krysia
Źródło: Ewa Wachowicz „Słodki świat”, s. 36
Smacznego !

Komentarze