Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Ciasto Ferrero Rocher (bez pieczenia)

Przygotowania do świat czas zacząć. Jednym z elementów tych przygotowani jest ciasto, które uwielbia cała rodzinna. Jednym z nich jest ciasto Ferero Rocher które doskonale wkomponowuje się w atmosferę świat. Ciasto dosyć łatwo przygotować. Czas jego przygotowania nie zajmie nam dużo czasu. To co wyróżnia to ciasto jest wyjątkowa masa czekoladowo-orzechowa oraz pyszne herbatniki. U mnie w domu nie ma świat bez tego wypieku. Polecam ! Składniki: masa czekoladowo-orzechowa 300 ml śmietany 30% 250 g serka mascarpone 150 g kremu czekoladowego 150 g cukru pudru 50 g orzechów laskowych mielonych 10g śmietanfixu dodatkowo 300 g herbatników czekoladowych  Masa czekoladowo-orzechowa : Zimną śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder. Miksujemy. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Dodajemy śmietanfix. Miksujemy. Dodajemy krem czekoladowy i orzechy. Miksujemy.  Na kwadratowej formie układamy na dnie herbatniki. Na herbatnikach układamy 1/3 kremu. Na kremie ponownie układamy herbatniki. N

Ciasto Krysia z kisielem

Pomysł na to ciasto zaczerpnęłam z książki Ewy Wachowicz” Słodki świat”. Był to jeden z tych przepisów o których pierwszy raz słyszałam. Dużą zaletą tego ciasta jest prostota oraz dowolność modyfikacji. Jeśli chodzi o kisiel to był to przypadek. Przed zrobieniem zakupów źle spojrzałam do książki i stąd wzięła się pomyłka. Jak się później okazała ta pomyłka wręcz urozmaiciła ten przepis. W tej wersji również nie używam polewy, aby nie podnosić kaloryczności deseru.
Składniki:
Ciasto:
170 g mąki pszennej(1 szklanka)
150 g cukru(3/4 szklanki)
125 g mąki ziemniaczanej(1/2 szklanki)
10 g proszku do pieczenia
3 jaja
Krem budyniowy:
400 ml mleka
150 g masła
1 opakowanie budyniu waniliowego
Masa truskawkowa:
200 ml wody
50 g truskawek
1 opakowanie kisielu truskawkowego
Jaja utrzeć z cukrem. Dodać obie mąki oraz proszek do pieczenia. Kwadratową formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto. Piecz przez 30 minut w 180 stopniach. Ostudzić.
Z 400 ml mleka odlać pół szklanki. Pozostałe mleko zagotować. W odłożonym mleku rozpuścić proszek budyniowy. Dolać go do gotującego się mleka. Gotować, aż zgęstnieje. Ostudzić.
Aby zrobić masę na bazie kisielu potrzebujemy odlać pół szklanki z 200 ml wody. Resztę zagotować z umytymi i pokrojonymi w połówki truskawkami. Do odlanej wody wsypujemy kisiel i rozpuszczamy. Dolewamy do gotującej się wody z owocami. Gotujemy, aż zgęstnieje. Studzimy.
podłużną formę do pieczenia wykładamy folią i układamy ciasto. Na ciasto ostudzony(najlepiej chłodny) kisiel. Wkładamy do lodówki na 10 minut. Po tym czasie na kisiel układamy chłodny budyń. Ciasto szczelnie zawijamy w folię. Wkładamy do lodówki na całą noc. Po tym czasie odwijamy ciasto. Powinno być gotowe do jedzenia.
ciasto, ciasto krysia, kisiel, krysia
Źródło: Ewa Wachowicz „Słodki świat”, s. 36
Smacznego !

Komentarze

Popularne posty

Drukuj