Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Życzenia świąteczne

 Z okazji nadchodzących świąt Wielkanocnych składam wszystkim życzenia zdrowych :) radosnych świąt :) oraz mokrego dyngusa :)  życzy autorka bloga

Kokosowe tiramisu

Pewnie zauważyliście, że  w swoich przepisach bardzo często sięgam po wiórki kokosowe. Są to bakalie za którymi wprost przepadam. Moim zdaniem wiórki kokosowe nadają ciastom i deserom specyficznego, a zarazem wyjątkowego ciasta. Co jednak zrobić, gdy zostaje nam po świętach nieco za dużo tych pysznych bakali. Doskonałym rozwiązaniem jest właśnie kokosowe tiramisu. Szybki i łatwy włoski deser w dosyć prosty sposób został wzbogacony o wyjątkowy smak. Wiórki kokosowe wykorzystane w deserze sprawiły, iż klasyczne tiramisu nabrało egzotycznego charakteru. Polecam !
Składniki:
500 g serka mascarpone(2 opakowania po 250 g)
400 g podłużnych biszkoptów
120 ml wody
50 g cukru( około 5 łyżek)
40 g kakao( około 4 łyżek)
30 g wiórków kokosowych (około 5 łyżek)
25 ml likieru kokosowego 
6 g kawy rozpuszczalnej(2 łyżeczki)
2 jajka
Nasączenie: Parzymy kawę i zostawiamy do wystudzenia.  Do wystudzonej kawy dodajemy likier kokosowy. Mieszamy.
Krem: Żółtka oddzielamy od białek. Żółtka ucieramy z cukrem. Do utartych żółtek dodajemy partiami serek mascarpone. Całość miksujemy do momentu połączenia się składników. Do masy dodajemy wiórki kokosowe. Białka ubijamy na sztywną pianę i łączymy z kremem.
Biszkopty maczamy w kawie i układamy w podłużnej formie. Na biszkopty układamy krem oraz posypujemy kakałem. Na kakao ponownie układamy maczane w kawie biszkopty. Na biszkopty układamy pozostały krem i posypujemy kakałem. Dowolnie dekorujemy. Tiramisu umieszczamy w lodówce na co najmniej 2 godziny.
kokos, bakalie, tiramisu, tiramisu kokosowe
kokos, bakalie, tiramisu, tiramisu kokosowe
Smacznego !

Komentarze

  1. wspaniałosci zapraszam na blog

    OdpowiedzUsuń
  2. Następne tiramisu robię z kokosem! Tylko najpierw podjade do czech po likier kokosowy.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty

Drukuj