Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Wiśniowy miodownik

 Moja dzisiejsza propozycja to wyjątkowy przepis na ponadczasowe ciasto jakim jest miodownik. Miodownik to wypiek, który pojawia się na polskich stołach od wielu lat. Moja dzisiejsza propozycja to wersja z wiśniami. Wiśnie na tle słodkiego kremu budyniowego i miodowego ciasta nadają nieco kwaskowy smak wypiekowi. Moim zdaniem jest to doskonałe ciasto na święta lub spotkania rodzinne. Polecam ! Składniki: ciasto miodowe 400 g mąki pszennej 200 g masła 200 g cukru pudru 50 g miodu 15 g proszku do pieczenia 1 jajko krem budyniowy 750 ml mleka 200 g masła 150 g cukru 120 g budyniu waniliowego 30 g cukru waniliowego 30 g mąki ziemniaczanej 3 żółtka dodatkowo 200 g dżemu wiśniowego Ciasto miodowe : Z podanych składników zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na 4 części. Każdą oddzielnie pieczemy w 180 stopniach przez 7 minut w prostokątnej formie. Płaty ciasta studzimy. Krem budyniowy : 500 ml mleka zagotowujemy z cukrem. W pozostałym mleku rozpuszczamy budynie, mąki i żółtka. Dodajemy mieszank

Racuchy drożdżowe z rodzynkami

Racuchy drożdżowe z rodzynkami to moja kolejna propozycja związana w tematem placków. Placki drożdżowe lub klasyczne na bazie proszku do pieczenia są doskonałą propozycją na wiosenny obiad lub podwieczorek. Doskonale smakują również na drugi dzień. W moim przypadku bywa to jednak trudne. Racuchy drożdżowe z rodzynkami są jedną z tych potraw, która znika szybciej niż się ją zrobiło. Puszyste racuchy doskonale komponują się dżemem wiśniowym lub miodem. Obie wersje są przepyszne. Polecam!
Składniki:
500 g mąki pszennej
300 ml ciepłego mleka
50 g świeżych drożdży
50 g rodzynek
20 g cukru
1 jajko
cukier puder do dekoracji
olej do smażenia
Rodzynki zalewamy gorącą wodą. Po 15 minutach odsączamy rodzynki i posypujemy mąką. Z drożdży, łyżki cukru, dwóch łyżek i jednej łyżki ciepłego mleka wyrabiamy rozczyn. Odkładamy w ciepłe miejsce na 15 minut. Pozostałą mąkę przesiewamy. Dodajemy cukier, ciepłe mleko, jajko, rodzynki i wyrośnięty rozczyn. Zagniatamy ciasto. Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce na około 60-70 minut. Na patelni rozgrzewamy olej. Na rozgrzanym tłuszczu układamy małą porcje ciasta. Smażymy z obydwu stron na złoto. Studzimy, możemy posypać cukrem pudrem.
placki, rodzynki, racuchy, racuchy drożdżowe z rodzynkami
Smacznego!



Komentarze

Popularne posty

Drukuj