Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Wiśniowy miodownik

 Moja dzisiejsza propozycja to wyjątkowy przepis na ponadczasowe ciasto jakim jest miodownik. Miodownik to wypiek, który pojawia się na polskich stołach od wielu lat. Moja dzisiejsza propozycja to wersja z wiśniami. Wiśnie na tle słodkiego kremu budyniowego i miodowego ciasta nadają nieco kwaskowy smak wypiekowi. Moim zdaniem jest to doskonałe ciasto na święta lub spotkania rodzinne. Polecam ! Składniki: ciasto miodowe 400 g mąki pszennej 200 g masła 200 g cukru pudru 50 g miodu 15 g proszku do pieczenia 1 jajko krem budyniowy 750 ml mleka 200 g masła 150 g cukru 120 g budyniu waniliowego 30 g cukru waniliowego 30 g mąki ziemniaczanej 3 żółtka dodatkowo 200 g dżemu wiśniowego Ciasto miodowe : Z podanych składników zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na 4 części. Każdą oddzielnie pieczemy w 180 stopniach przez 7 minut w prostokątnej formie. Płaty ciasta studzimy. Krem budyniowy : 500 ml mleka zagotowujemy z cukrem. W pozostałym mleku rozpuszczamy budynie, mąki i żółtka. Dodajemy mieszank

Wiśniowa Napoleonka

Napoleonka to jedno z moich ulubionych ciast. Często je przygotowuje w siebie w domu, gdy mam chęć na szybkie i smaczne ciasto bez pieczenia. Dziś jednak chciałam bym wam pokazać przepis na nieco odmienioną wersję tego znanego deseru. Moim zdaniem wiśniowa napoleonka jest równie pyszna co jej klasyczna wersja. Wiśnie nadają ciastu kwaskowego charakteru, przez co nieco mdła napoleonka nabiera niezwykłego aromatu. Również zmianie uległo ciasto francuskie , które zamieniłam na herbatniki. Sprawiło to, że jeszcze szybciej przygotowujemy wiśniową napoleonkę, a deser nie traci swojego niepowtarzalnego charakteru. Polecam!
Składniki:
700 ml mleka
350 g herbatników typu petit beurre
350 g dżemu wiśniowego
150 g masła
120 g cukru
60 g budyniu waniliowego
60 g mąki pszennej
30 g cukru waniliowego
3 żółtka
500 ml mleka zagotowujemy z masłem i cukrem waniliowym. Żółtka ucieramy z cukrem. Dodajemy mąkę oraz budyń waniliowym. Dodajemy wąskim strumieniem 200 ml zimnego mleka. Ucieramy ma najniższych obrotach. Do zagotowanego mleka dodajemy zimną mieszankę. Gotujemy do momentu powstania gęstego budyniu. Studzimy. W trzech rzędach układamy po cztery herbatniki. Smarujemy 1/2 dżemu wiśniowego, następnie 1/3 budyniu. Na budyń układamy znowu herbatniki. Na herbatnikach smarujemy ponownie 1/2 dżemu wiśniowego i 1/3 budyniu. Na budyniu układamy ostatnią partię herbatników oraz smarujemy ostatnią warstwę budyniu. Chłodzimy w lodówce przez co najmniej dwie godziny.
napoleonka, wisniowa napoleonka
napoleonka, wiśniowa napoleonka
napoleonka, wiśniowa napoleonka
Smacznego!

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty

Drukuj