Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Sernik a'la tiramisu

Serniki i tiramisu to ciasta dosyć łatwe i szybkie. Prostota ich wykonania i możliwości łączenia smaków sprawiają, iż dość często właśnie je przygotowuje. Ostatnio postanowiłam połączyć oba ta ciasta w jedno. Efekt wyszedł całkiem zaskakujący i smaczny. Sernik a'la tiramisu w swoim smaku przypomina najsłynniejszy włoski deser. Jednak sposób w jaki został zrobiony jest iście sernikowy. W efekcie otrzymałam niezwykłe ciasto. Fani tiramisu i serników się nie zawiodą, tak samo jak miłośnicy szybkich ciast. W lato najważniejszą moją zasadą jest, aby się nie namęczyć przy wypiekach. Polecam !
Składniki:
750 g sera trzykrotnie mielonego
350 g biszkoptów podłużnych lady fingers
250 g cukru pudru
250 ml wody
60 g kakao
30 g kawy rozpuszczalnej
30 g żelatyny
30 ml likieru amaretto
Sernik ucieram wraz z cukrem na puszystą masę. W 50 ml zimnej wody rozpuszczam żelatynę. Odstawiam, aby napęczniała. Po 10 minutach żelatynę lekko podgrzewam. Lekko ciepłą śmietanę ostrożnie dodaję do sera. Miesza…

Kokosowa babka

Wiórki kokosowe to jedne z moich ulubionych bakali. Doskonale sprawdzają się w wielu deserach i ciastach. Ich niezwykły aromat powoduje, że są doskonałym składnikiem mnóstwa ciast. Kokosowa babka to jeden z tych właśnie wypieków. Prosta w przygotowaniu, a zarazem bardzo smaczna. Doskonale smakuje z kubkiem ciepłej herbaty. Moim zdaniem kokosowa babka to ciasto, które spodoba się zarówno fanom  nowoczesnych wypieków, jak i tradycyjnych smakołyków. Łączy w sobie obie te cechy. Polecam!
Składniki:
300 g mąki pszennej
150 g cukru
100 ml mleka kokosowego
100 ml oleju
100 g cukru pudru
50 ml wody
50 g wiórków kokosowych
20 ml soku z cytryny
10 g proszku do pieczenia
4 jajka
Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy olej i mleko kokosowe. Miksujemy. Do masy dodajemy mąkę, wiórki kokosowe i proszek do pieczenia. Miksujemy. Ciasto przelewamy do wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą formy keksowej. Pieczemy około 50-60 minut w 180 stopniach. Studzimy. Cukier puder, ciepłą wodę oraz sok z cytryny mieszamy. Powstałym lukrem ozdabiamy ciasto.
ciasto, kokos, wiórki kokosowe
kokos, wiórki kokosowe, ciasto
Smacznego !

Komentarze

Popularne posty

Drukuj