Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Życzenia świąteczne

 Z okazji nadchodzących świąt Wielkanocnych składam wszystkim życzenia zdrowych :) radosnych świąt :) oraz mokrego dyngusa :)  życzy autorka bloga

Piernik na piwie

Piernik to jedno z moich ulubionych ciast. W pierniku lubię jego zapach i smak. W tym roku jednak pierwszy raz upiekłam piernika na piwie. I nie powiem, ale wyszedł super smaczny. Smak piwa nie był wcale wyczuwalny, a zarazem ciasto miało głęboki karmelowy smak. Może to zasługa połączenia miodu i piwa, nie wiem?!Wiem za to, iż muszę częściej piec piernik na piwie , gdyż oprócz wyjątkowego smaku posiada również jedna wyjątkową cechę - zachowuje długo świeżość.  
Składniki:
500 g mąki pszennej(3 szklanki)
200 g masła
200 g miodu
200 ml ciemnego piwa(3/4 szklanki)
150 g cukru trzcinowego
40 g przypraw do piernika(1 opakowanie)
20 g kakao(2 łyżki)
10 g sody oczyszczonej(1 łyżeczka)
10 g proszku do pieczenia(1 płaska łyżeczka)
5 jajek
dekoracja
250 g masy marcepanowej(1 opakowanie)
Mąkę, sodę, proszek do pieczenia i kakao przesiewamy. Miód, ciemne piwo oraz masło rozpuszczamy, studzimy. Jajka ubijamy z cukrem. Do ubitych jajek dodajemy stopniowo przesiane składniki i wystudzone piwo z miodem i masłem. Tortownicę smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Do formy wylewamy ciasto. Piernik pieczemy przez 60-75 minut w 180 stopniach (do tzw. suchego patyczka). Studzimy.
Masę marcepanową wałkujemy i układamy na cieście. Dowolnie dekorujemy.
piernik, piernik na piwie
Smacznego!

Komentarze

Popularne posty

Drukuj