Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Życzenia świąteczne

 Z okazji nadchodzących świąt Wielkanocnych składam wszystkim życzenia zdrowych :) radosnych świąt :) oraz mokrego dyngusa :)  życzy autorka bloga

Kakaowe magdalenki

Kakaowe magdalenki są tak naprawdę moją wariacją na temat, tych małych i pysznych francuskich biszkopcików. Zachowują przy tym swój smak i aromat. Kakaowe magdalenki można wzbogacić o kawałki czekolady(ja podaję wersję bez), będą przez to jeszcze smaczniejsze. W moim domu kakaowe magdalenki znikneły w mgnieniu oka i stał się przebojem, każdego przyjęcia. Polecam!
Składniki:
170 g maki(1 nie pełna szklanka)
80 g cukru(1/2 szklanki)
80 g masła
15 g kakao(1 pełna łyżka)
2 jajka
Mąkę i kakao przesiewamy. Masło rozpuszczamy i studzimy. Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. W trakcie ubijania partiami sypiemy cukier. Następnie do jajek dodajemy mąkę i kakao. Krótko miksujemy, do połączenia się składników.Do ciasta dodajemy masło. Krótko miksujemy do połączenia składników. Magdalenki napełniamy do 3/4 wysokości foremki, wcześniej wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą(silikonowej nie trzeba smarować). Biszkopciki pieczemy około 10 minut w 180 stopniach. Studzimy i dowolnie dekorujemy.
kakao, magdalenki, kakakowe magdalenki
Smacznego!

Komentarze

Popularne posty

Drukuj