Receptura na rogaliki kartoflane pochodzi z Warmii i Mazur. Jest to jeden z charakterystycznych regionów Polski. Znajdziemy tam zarówno piękne jeziora, jak wiele nieodkrytych miejsc. Warmia i Mazury słynną również z przepysznej kuchni, która łączy w sobie prostotę i wielokulturowość. Przepis na rogaliki ziemniaczane łączy w sobie łatwość wykonania i niezwykły smak. Co ciekawe wykorzystane w przepisie ugotowane ziemniaki(dobrze czytacie!?) nie są w ogóle wyczuwalne. Ziemniaki tak naprawdę stanowią alternatywę dla mąki ziemniaczanej. Dodają charakteru rogalikom. Moim zdaniem są to jedne z najlepszych rogalików jakie jadłam. Polecam!
Składniki:
300 g mąki pszennej
300 g ugotowanych ziemniaków(najlepiej mączystych)
300 g dżemu wiśniowego lub konfitury(1 słoik)
100 g cukru
50 g masła
20 ml mleka( 2łyżki)
10 ml wody(około 1 łyżki)
1 jajko
1 żółtko
aromat migdałowy
3 średnie ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości. Ziemniaki tłuczemy, a następnie przeciskamy przez praskę. Mąkę przesiewamy. Do maki dodajemy ziemniaki, cukier, aromat, jajko oraz miękkie masło. Zagniatamy ciasto. Ciasto wałkujemy i wycinamy koło. Koło dzielimy na trójkąty. Na skraju krótszego boku układamy po jednej łyżce dżemu lub konfitury(może być również marmolada). Rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Rogaliki smarujemy roztrzepanym żółtkiem z mlekiem. Pieczemy 10-15 minut w 180 stopniach. Dowolnie dekorujemy.
Składniki:
300 g mąki pszennej
300 g ugotowanych ziemniaków(najlepiej mączystych)
300 g dżemu wiśniowego lub konfitury(1 słoik)
100 g cukru
50 g masła
20 ml mleka( 2łyżki)
10 ml wody(około 1 łyżki)
1 jajko
1 żółtko
aromat migdałowy
3 średnie ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości. Ziemniaki tłuczemy, a następnie przeciskamy przez praskę. Mąkę przesiewamy. Do maki dodajemy ziemniaki, cukier, aromat, jajko oraz miękkie masło. Zagniatamy ciasto. Ciasto wałkujemy i wycinamy koło. Koło dzielimy na trójkąty. Na skraju krótszego boku układamy po jednej łyżce dżemu lub konfitury(może być również marmolada). Rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Rogaliki smarujemy roztrzepanym żółtkiem z mlekiem. Pieczemy 10-15 minut w 180 stopniach. Dowolnie dekorujemy.
Super przepis bo zawsze można wykorzystać pozostałości ziemniaków
OdpowiedzUsuńtakich nie jadłam, wyglądają apetycznie
OdpowiedzUsuń