Babka cynamonowa(prosta)

Babka cynamonowa nieodłącznie kojarzy mi się z zimą. Doskonale rozgrzewa i dodaje energii. Jest to ciasto proste i szybkie w wykonaniu. Babka cynamonowa należy do ciast ucieranych, dlatego przygotowanie tego zimowego wypieku nie zajmie wam dużo czasu. Wypieki z nutą cynamonu są jednymi z moich ulubionych. Cynamon dodany do ciasta(nie tylko szarlotki) wzbogaca i nadaje charakterystyczny korzenny smak. Babka cynamonowa sprawdzi się idealnie gdy nie mamy ochoty na przygotowanie skomplikowanych ciast. Doskonale smakuje  z kawą. Polecam !
Składniki:
ciasto:
340 g mąki pszennej(2 szklanki)
250 g masła lub margaryny
200 g cukru(1 szklanka)
100 ml mleka(1/2 szklanki)
100 g powideł(4 łyżki)
10 g proszku do pieczenia(2 płaskie łyżeczki)
8 g cynamonu(2 łyżeczki)
4 jajka
polewa:
100 g czekolady gorzkiej(1 tabliczka)
20 g masła(2 łyżki)
wiórki kokosowe do dekoracji
Ciasto: Żółtka oddzielić od białek. Mąkę, cynamon i proszek do pieczenia przesiać. Miękkie masło utrzeć z cukrem. Stopniowo dodawać po jednym żółtku(nie przerywając ucierania). Do utartego masła z cukrem dodajemy partiami naprzemiennie mąkę wraz z cynamonem i proszkiem do pieczenia oraz mleko. Miksujemy do połączenia się składników. Dodajemy powidła. Krótko miksujemy. Białka ubijamy na sztywno. Delikatnie łączymy z ciastem. Keksówkę smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. ciasto przelewamy do formy. Pieczemy około 40 - 50 minut w 180 stopniach. Studzimy.
Polewa: Czekoladę umieszczamy wraz z masłem nad kąpielą wodną. Łączymy ze sobą składniki. Gotową polewą zdobimy ciasto. Możemy posypać wiórkami kokosowymi.


babka, ciasto, cynamon, babka cynamonowa
babka, cynamon, babka cynamonowa
Smacznego!

Komentarze

Prześlij komentarz