Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Życzenia świąteczne

 Z okazji nadchodzących świąt Wielkanocnych składam wszystkim życzenia zdrowych :) radosnych świąt :) oraz mokrego dyngusa :)  życzy autorka bloga

Babka cynamonowa(prosta)

Babka cynamonowa nieodłącznie kojarzy mi się z zimą. Doskonale rozgrzewa i dodaje energii. Jest to ciasto proste i szybkie w wykonaniu. Babka cynamonowa należy do ciast ucieranych, dlatego przygotowanie tego zimowego wypieku nie zajmie wam dużo czasu. Wypieki z nutą cynamonu są jednymi z moich ulubionych. Cynamon dodany do ciasta(nie tylko szarlotki) wzbogaca i nadaje charakterystyczny korzenny smak. Babka cynamonowa sprawdzi się idealnie gdy nie mamy ochoty na przygotowanie skomplikowanych ciast. Doskonale smakuje  z kawą. Polecam !
Składniki:
ciasto:
340 g mąki pszennej(2 szklanki)
250 g masła lub margaryny
200 g cukru(1 szklanka)
100 ml mleka(1/2 szklanki)
100 g powideł(4 łyżki)
10 g proszku do pieczenia(2 płaskie łyżeczki)
8 g cynamonu(2 łyżeczki)
4 jajka
polewa:
100 g czekolady gorzkiej(1 tabliczka)
20 g masła(2 łyżki)
wiórki kokosowe do dekoracji
Ciasto: Żółtka oddzielić od białek. Mąkę, cynamon i proszek do pieczenia przesiać. Miękkie masło utrzeć z cukrem. Stopniowo dodawać po jednym żółtku(nie przerywając ucierania). Do utartego masła z cukrem dodajemy partiami naprzemiennie mąkę wraz z cynamonem i proszkiem do pieczenia oraz mleko. Miksujemy do połączenia się składników. Dodajemy powidła. Krótko miksujemy. Białka ubijamy na sztywno. Delikatnie łączymy z ciastem. Keksówkę smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. ciasto przelewamy do formy. Pieczemy około 40 - 50 minut w 180 stopniach. Studzimy.
Polewa: Czekoladę umieszczamy wraz z masłem nad kąpielą wodną. Łączymy ze sobą składniki. Gotową polewą zdobimy ciasto. Możemy posypać wiórkami kokosowymi.
babka, ciasto, cynamon, babka cynamonowa
babka, cynamon, babka cynamonowa
Smacznego!

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty

Drukuj