Dla wielu z was jesień kojarzy się z żółtymi liśćmi czy powoli zapadającym zmrokiem. Złota polska jesień to zmieniająca się pogoda, ale jeszcze jasno świecące słońce. Jesień to również wyjątkowe smaki. Czym by była przecież jesień bez śliwek czy jabłek.
Naleśniki "Złoty Skarb Jesieni" to taka właśnie podróż do smaków jesieni. Pyszny i nieco kwaskowy mus jabłkowy(z wyczuwalnymi kawałkami owoców), a do tego słodkie ciasto naleśnikowe oraz unoszący się wokoło zapach cynamonu. Po prostu pychota. Polecam !
Składniki:
ciasto
500 ml mleka 3,2%
340 g mąki pszennej
30 g cukru( 2,5 łyżki)
2 jaja
1 op. cukru waniliowego
100 ml oleju
20 ml wody gazowanej
1 łyżeczka smalcu
nadzienie
300 g jabłek(najlepiej antonówek lub szarych renet - odmiana kwaskowa)
40 ml wody
30 g cukru(około 3 łyżek)
20 g cynamonu(2 łyżeczki)
dekoracja
cukier puder
2 jabłka
Mąkę, 1 szklankę mleka, jaja, cukier, cukier waniliowy mieszamy. Najpierw łyżką, następnie miksujemy. Dolewamy kolejną szklankę mleka. Miksujemy, dolewamy olej i wodę gazowaną. Mieszamy wszystkie składniki ręcznie. Patelnię na naleśniki mocno nagrzewamy. Rozpuszczamy 1 łyżeczkę smalcu. Smażymy naleśniki. Studzimy.
Jabłka myjemy i obieramy ze skórki. Kroimy na kwadraty i umieszczamy w garnku. Zalewamy 40 ml wody i zagotowujemy. Do gotujących jabłek dodajemy cukier i cynamon. Dusimy około 10 minut na małym ogniu(pilnujemy aby jabłka zbyt mocno się nie rozpadły, chcemy przecież w naleśnikach poczuć jabłka). Studzimy.
Na wystudzone naleśniki nakładamy po 1-2 płaskich łyżek musu jabłkowego. Naleśniki składamy w trójkąt. Posypujemy cukrem pudrem oraz dekorujemy pokrojonymi w kwadraty jabłkami. Gotowe!
Naleśniki "Złoty Skarb Jesieni" to taka właśnie podróż do smaków jesieni. Pyszny i nieco kwaskowy mus jabłkowy(z wyczuwalnymi kawałkami owoców), a do tego słodkie ciasto naleśnikowe oraz unoszący się wokoło zapach cynamonu. Po prostu pychota. Polecam !
Składniki:
ciasto
500 ml mleka 3,2%
340 g mąki pszennej
30 g cukru( 2,5 łyżki)
2 jaja
1 op. cukru waniliowego
100 ml oleju
20 ml wody gazowanej
1 łyżeczka smalcu
nadzienie
300 g jabłek(najlepiej antonówek lub szarych renet - odmiana kwaskowa)
40 ml wody
30 g cukru(około 3 łyżek)
20 g cynamonu(2 łyżeczki)
dekoracja
cukier puder
2 jabłka
Mąkę, 1 szklankę mleka, jaja, cukier, cukier waniliowy mieszamy. Najpierw łyżką, następnie miksujemy. Dolewamy kolejną szklankę mleka. Miksujemy, dolewamy olej i wodę gazowaną. Mieszamy wszystkie składniki ręcznie. Patelnię na naleśniki mocno nagrzewamy. Rozpuszczamy 1 łyżeczkę smalcu. Smażymy naleśniki. Studzimy.
Jabłka myjemy i obieramy ze skórki. Kroimy na kwadraty i umieszczamy w garnku. Zalewamy 40 ml wody i zagotowujemy. Do gotujących jabłek dodajemy cukier i cynamon. Dusimy około 10 minut na małym ogniu(pilnujemy aby jabłka zbyt mocno się nie rozpadły, chcemy przecież w naleśnikach poczuć jabłka). Studzimy.
Na wystudzone naleśniki nakładamy po 1-2 płaskich łyżek musu jabłkowego. Naleśniki składamy w trójkąt. Posypujemy cukrem pudrem oraz dekorujemy pokrojonymi w kwadraty jabłkami. Gotowe!
Komentarze
Prześlij komentarz