Ciasto fale Dunaju są jednym z najpopularniejszych i
najsmaczniejszych wypieków w Polsce.Jest to proste połączenie
dwu-kolorowego ciasta biszkoptowego z kremem budyniowym, polane gorzką
czekoladą oraz ozdobione kleksami z bitej śmietany. W moim przepisie do
ciasta Fale Dunaju dodałam również brzoskwinie, które nadają ciastu
charakteru oraz wilgotności. Brzoskwinie można zamienić na dowolne owoce
np: wiśnie. Ciasto Fale Dunaju nie jest ciastem bardzo czasochłonnym, a
jest przy tym bardzo smaczne.
Składniki:
ciasto
350 g mąki(2 niepełne szklanki)
180 g cukru(1 szklanka)
150 ml oleju
70 ml mleka + 1 łyżka
20 g proszku do pieczenia(2 łyżeczki)
15 g kakao(1 czubata łyżka)
3 jajka
krem budyniowy
500 ml mleka
400 g brzoskwi z puszki(1 puszka)
300 g masła
30 g cukru waniliowego(1 opakowanie)
30 g proszku budyniowego(1 opakowanie)
30 g cukru(3 łyżki)
10 g mąki ziemniaczanej(1 łyżka)
polewa
100 g czekolady
20 g masła
kleksy z bitej śmietany
200 ml śmietany 30%
30 g cukru pudru(3 łyżki)
30 g śmietanfixu(1 opakowanie)
Jajka z cukrem utrzyj na puszystą masę. Dodaj olej. Utrzyj. Dodaj
mąkę, proszek do pieczenia. Ponownie miksuję. Do ciasta dodaj mleko.
Krótko miksuj. Ciasto podziel na dwie części. Do jednej części dodaj 1
łyżkę mleka i kakao. Wymieszaj. Blachę do pieczenia wyłóż papierem do
pieczenia. Najpierw nałóż ciasto jasne, następnie ciasto ciemnie(można
lekko przemieszać). Piecz przez 30 minut w 180 stopniach. Studzimy.
350 ml mleka zagotuj. W 150 ml zimnego mleka rozpuszczamy proszek
budyniowy oraz mąkę ziemniaczaną. Do gotującego się mleka dodajemy
mieszankę. Całość gotujemy, aż uzyskamy konsystencję gęstego budyniu.
Studzimy. Miękkie masło ucieramy z cukrem. Dodajemy partiami gęsty
budyń. Miksujemy do uzyskania kremu.
Brzoskwinie odsączamy z zalewamy. Kroimy w drobną kostkę.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodajemy masło. Całość łączymy ze sobą, aż uzyskamy jednolitą polewę.
Na wystudzone ciasto układamy brzoskwinie. Na owocach smarujemy krem
budyniowy. Krem polewamy rozpuszczoną czekoladą. Mocno schłodzoną
śmietanę miksujemy. Dodajemy cukier puder i śmietanfix. Śmietanę
wkładamy do szprycy cukierniczej. Robimy kleksy na cieście ze śmietany.
Ciasto chłodzimy w lodówce przez 3 godziny(najlepiej przez całą noc).
Komentarze
Prześlij komentarz