Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Ciasto Ferrero Rocher (bez pieczenia)

Przygotowania do świat czas zacząć. Jednym z elementów tych przygotowani jest ciasto, które uwielbia cała rodzinna. Jednym z nich jest ciasto Ferero Rocher które doskonale wkomponowuje się w atmosferę świat. Ciasto dosyć łatwo przygotować. Czas jego przygotowania nie zajmie nam dużo czasu. To co wyróżnia to ciasto jest wyjątkowa masa czekoladowo-orzechowa oraz pyszne herbatniki. U mnie w domu nie ma świat bez tego wypieku. Polecam ! Składniki: masa czekoladowo-orzechowa 300 ml śmietany 30% 250 g serka mascarpone 150 g kremu czekoladowego 150 g cukru pudru 50 g orzechów laskowych mielonych 10g śmietanfixu dodatkowo 300 g herbatników czekoladowych  Masa czekoladowo-orzechowa : Zimną śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder. Miksujemy. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Dodajemy śmietanfix. Miksujemy. Dodajemy krem czekoladowy i orzechy. Miksujemy.  Na kwadratowej formie układamy na dnie herbatniki. Na herbatnikach układamy 1/3 kremu. Na kremie ponownie układamy herbatniki. N

Idealna babka dwukolorowa(łaciata)

Babka dwukolorowa inaczej znana pod nazwą babka łaciata jest jednym z tych ciast, które zawsze się udają. Uwielbiam tą babkę dwukolorową za to, iż jest szybka w zrobieniu, puszysta. Dodatkową oblewam ten wypiek polewą czekoladową, która sprawia, iż łączy się smak słodki z gorzkim. Idealna babka dwukolorowa(łaciata) w moim przypadku sprawdza się gdy mam wolną chwilę(ale nie za długą) na relaks. Wtedy delektuje się tak wspaniale wypieczonym ciastem przy dobrej książce i ciepłej herbacie. Ktoś chętny spróbować?
Składniki:
400 g mąki pszennej( 3 szklanki)
250 g śmietany 18%
200 g cukru(1 szklanka)
200 g masła
100 g czekolady gorzkiej
30 g cukru waniliowego(1 opakowanie)
20 g kakao(2 łyżki płaskie)
20 g proszku do pieczenia(2 łyżeczki)
4 jajka
Oddzielamy żółtka od białek. Miękkie masło ucieramy do białości. Dodajemy cukier, cukier waniliowy i żółtka. Miksujemy. Następnie dodajemy mąkę. Miksujemy. Dodajemy śmietanę. Całość ponownie miksujemy.
Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy do ciasta. Mieszamy. Ciasto dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy kakao. Mieszamy. Formę keksową smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą.
Najpierw do formy wlewamy jasne ciasto, następnie ciasto ciemne. Pieczemy w 180 stopniach przez 55-60 minut. Studzimy. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Polewamy nią wystudzone ciasto.
babka, babka dwukolorowa, babka łaciata
Smacznego!

Komentarze

Popularne posty

Drukuj