Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Tort Kinder Country (bez pieczenia)

 Moja dzisiejsza propozycja na weekend majowy to pyszny i łatwy Tort Kinder Country. Bazą deseru są biszkopty i serek mascarpone. Ciasto jest łatwe i proste w przygotowaniu. Potrzebujemy dosłownie kilku składników. Moim zdaniem jest to tort na niezwykłe okazje. Sprawdzi się na małe i duże spotkania rodzinne. Polecam ! Składniki: masa jasna 250 g serka mascarpone  100 g cukru pudru 100 g czekolady białej 100 ml śmietany 30% 10 g śmietanfixu masa ciemna 250 g serka mascarpone 100 g cukru pudru 100 g czekolady gorzkiej 100 ml śmietany 30% 10 g śmietanfixu dodatkowo 300 g biszkoptów dowolnych 200 g płatków śniadaniowych z miodem typu "Kangus" 100 g czekolady ciemnej Masa jasna : Zimną śmietanę ubijamy na puch. Dodajemy cukier puder. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodajemy do masy. Dodajemy śmietanfix. Miksujemy. Dodajemy 50 g płatków śniadaniowych. Mieszamy. Masa ciemna : Zimną śmietanę ubijamy na puch. Dodajemy cukier puder. Dodaje

Idealna babka dwukolorowa(łaciata)

Babka dwukolorowa inaczej znana pod nazwą babka łaciata jest jednym z tych ciast, które zawsze się udają. Uwielbiam tą babkę dwukolorową za to, iż jest szybka w zrobieniu, puszysta. Dodatkową oblewam ten wypiek polewą czekoladową, która sprawia, iż łączy się smak słodki z gorzkim. Idealna babka dwukolorowa(łaciata) w moim przypadku sprawdza się gdy mam wolną chwilę(ale nie za długą) na relaks. Wtedy delektuje się tak wspaniale wypieczonym ciastem przy dobrej książce i ciepłej herbacie. Ktoś chętny spróbować?
Składniki:
400 g mąki pszennej( 3 szklanki)
250 g śmietany 18%
200 g cukru(1 szklanka)
200 g masła
100 g czekolady gorzkiej
30 g cukru waniliowego(1 opakowanie)
20 g kakao(2 łyżki płaskie)
20 g proszku do pieczenia(2 łyżeczki)
4 jajka
Oddzielamy żółtka od białek. Miękkie masło ucieramy do białości. Dodajemy cukier, cukier waniliowy i żółtka. Miksujemy. Następnie dodajemy mąkę. Miksujemy. Dodajemy śmietanę. Całość ponownie miksujemy.
Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy do ciasta. Mieszamy. Ciasto dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy kakao. Mieszamy. Formę keksową smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą.
Najpierw do formy wlewamy jasne ciasto, następnie ciasto ciemne. Pieczemy w 180 stopniach przez 55-60 minut. Studzimy. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Polewamy nią wystudzone ciasto.
babka, babka dwukolorowa, babka łaciata
Smacznego!

Komentarze

Popularne posty

Drukuj