Kruche babeczki z budyniem to moje ulubione kruche ciastka z
dzieciństwa. Do dziś pamiętam smak pysznego, kruchego ciastka i
słodkiego budyniu. Kruche babeczki z budyniem powstały , gdyż pewnego
dnia miałam zbyt dużo ciasta kruchego, które mi zostało po zrobieniu
innego ciasta. Jak się okazało kruche babeczki z budyniem nie zabierają
dużo czasu. Samo zrobienie i pieczenie zajęło mi w sumie około godziny. W
efekcie cała moja rodzina zajadała się pysznymi domowymi babeczkami
czym z najlepszych cukierni. Polecam !
Składniki:
ciasto
250 g mąki(1,5 szklanki)
125 g masła
50 g cukru pudru(około 4-5 łyżek)
2 żółtka
ew. śmietana 12% (jak by ciasto nie chciało się skleić)
aromat waniliowy
budyń
100 ml wody
45 g gotowego budyniu w proszku(1 opakowanie)
Z mąki, żółtek, cukru pudru i masła zagniatamy ciasto. Wkładamy do lodówki na 30 minut. Wałkujemy. Foremki na babeczki smarujemy masłem i obsypujemy bułką. Z ciasta wykrawamy koła wielkości foremek. Obklejamy ciastem formy.
Gotowy budyń w proszku zalewamy wodą. Mieszamy, aż zgęstnieje. Do każdej babeczki wkładamy po łyżeczce budyniu. Z pozostałego ciasta wykrawamy koła wielkości foremek i układamy je na budyniu. Sklejamy brzegi. Babeczki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15-20 minut. Ciasto musi się zarumienić. Studzimy. Możemy obsypać cukrem pudrem.
Składniki:
ciasto
250 g mąki(1,5 szklanki)
125 g masła
50 g cukru pudru(około 4-5 łyżek)
2 żółtka
ew. śmietana 12% (jak by ciasto nie chciało się skleić)
aromat waniliowy
budyń
100 ml wody
45 g gotowego budyniu w proszku(1 opakowanie)
Z mąki, żółtek, cukru pudru i masła zagniatamy ciasto. Wkładamy do lodówki na 30 minut. Wałkujemy. Foremki na babeczki smarujemy masłem i obsypujemy bułką. Z ciasta wykrawamy koła wielkości foremek. Obklejamy ciastem formy.
Gotowy budyń w proszku zalewamy wodą. Mieszamy, aż zgęstnieje. Do każdej babeczki wkładamy po łyżeczce budyniu. Z pozostałego ciasta wykrawamy koła wielkości foremek i układamy je na budyniu. Sklejamy brzegi. Babeczki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15-20 minut. Ciasto musi się zarumienić. Studzimy. Możemy obsypać cukrem pudrem.
Komentarze
Prześlij komentarz