Lemon curd czyli angielski krem cytrynowy jest jednym z
popularniejszych kremów tego typu na świecie. W smaku łączy zarówno
kwasowość cytryny , jak i słodycz cukru. Lemon curd można dodawać do
naleśników, tart, tartaletek. Nie wątpliwą zaleta jest to, że można
przechowywać go nawet do tygodnia w lodówce. Jeśli, ktoś nie lubi zbyt
kwaśnego smaku, kremu lemon curd to oczywiście można zastąpić na
przykład 2 cytryny jedną pomarańczą.
Lemon curd początkowo wydaje się skomplikowany i trudny jednak jak ktoś go raz zrobi to będzie przygotowywał go częściej.
Składniki:
4 cytryny
4 jajka
100 g masła
100 g cukru
Cytryny parzymy. Wyciskamy sok z cytryn. Jajka mieszamy z cukrem. Dodaj sok z 4 cytryn. Całość przełóż do rondelka. Podgrzewaj do momentu, aż masa płyn stanie się ciepły(nie zapominamy o ciągłym mieszaniu). Gdy płyn będzie ciepły(po kilku minutach) dodajemy połowę masła. Nadal mieszamy. Po około 4 minutach masa powinna zacząć gęstnieć. Zmiejszamy ogień do minimum. Gotujemy tak jeszcze 2 minuty. Zdejmujemy garnek z ognia. Dodajemy do masy pozostałe masło. Mieszamy, aż całkowicie się rozpuści. Krem przelewamy do słoiczka i chłodzimy np: w lodówce.
Wskazówki:
1) Ilość cukru można zwiększyć lub zmniejszyć. Ilość cytryn w przepisach na lemion curd waha się zazwyczaj od 3-4.
2) Nie wolno zapomnieć o określonej kolejności, inaczej krem może nie wyjść.
3) W przepisach podają, aby chłodzić krem w lodówce. Polecam jednak najpierw umieścić krem w naczyniu z wodą i schłodzić około 30 minut zanim włożymy krem do lodówki.
4) Krem można przygotować dzień wcześniej.
Źródło: A. Starmach, „Pyszne 25″, s. 156.
Lemon curd początkowo wydaje się skomplikowany i trudny jednak jak ktoś go raz zrobi to będzie przygotowywał go częściej.
Składniki:
4 cytryny
4 jajka
100 g masła
100 g cukru
Cytryny parzymy. Wyciskamy sok z cytryn. Jajka mieszamy z cukrem. Dodaj sok z 4 cytryn. Całość przełóż do rondelka. Podgrzewaj do momentu, aż masa płyn stanie się ciepły(nie zapominamy o ciągłym mieszaniu). Gdy płyn będzie ciepły(po kilku minutach) dodajemy połowę masła. Nadal mieszamy. Po około 4 minutach masa powinna zacząć gęstnieć. Zmiejszamy ogień do minimum. Gotujemy tak jeszcze 2 minuty. Zdejmujemy garnek z ognia. Dodajemy do masy pozostałe masło. Mieszamy, aż całkowicie się rozpuści. Krem przelewamy do słoiczka i chłodzimy np: w lodówce.
Wskazówki:
1) Ilość cukru można zwiększyć lub zmniejszyć. Ilość cytryn w przepisach na lemion curd waha się zazwyczaj od 3-4.
2) Nie wolno zapomnieć o określonej kolejności, inaczej krem może nie wyjść.
3) W przepisach podają, aby chłodzić krem w lodówce. Polecam jednak najpierw umieścić krem w naczyniu z wodą i schłodzić około 30 minut zanim włożymy krem do lodówki.
4) Krem można przygotować dzień wcześniej.
Źródło: A. Starmach, „Pyszne 25″, s. 156.
Komentarze
Prześlij komentarz