Mini sernik czekoladowy

Pomysł na ten sernik zrodził się z potrzeby szybkiego i sprawdzonego ciasta na weekend. Takiego, którym cała rodzina zajadać się będzie przez sobotę i niedzielę. Niewątpliwym atutem tego sernika jest gorzka czekolada, będąca skarbnicą magnezu, żelaza, wapnia czy cynku. Smak słodkiego sernika zostaje przełamany goryczą czekolady. W moim domu wystarczyła sobota i ciasto zniknęło ze stołu, a u was?
Składniki
500 g sernika trzykrotnie mielonego
100 g cukru
100 g gorzkiej lub deserowej czekolady
80 g biszkoptów
2 jaja
aromat rumowy
Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Biały ser miksujemy z cukrem, następnie dodajemy pojedynczo jajka. Do masy serowo-jajecznej powoli wlewamy wystudzoną płynną czekoladę, dodajemy aromat. Wszystko mieszamy. Gotową masę wylewamy na natłuszczoną i obsypaną bułką tarta tortownice(ja użyłam tortownicy o średnicy 16 cm, ale może być większa), na której wyłożono biszkopty. Całość pieczemy ok. 1 godziny w 180 stopniach.
czekolada, sernik, sernik czekoladowy
Smacznego!

Komentarze