Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Ciasto Ferrero Rocher (bez pieczenia)

Przygotowania do świat czas zacząć. Jednym z elementów tych przygotowani jest ciasto, które uwielbia cała rodzinna. Jednym z nich jest ciasto Ferero Rocher które doskonale wkomponowuje się w atmosferę świat. Ciasto dosyć łatwo przygotować. Czas jego przygotowania nie zajmie nam dużo czasu. To co wyróżnia to ciasto jest wyjątkowa masa czekoladowo-orzechowa oraz pyszne herbatniki. U mnie w domu nie ma świat bez tego wypieku. Polecam ! Składniki: masa czekoladowo-orzechowa 300 ml śmietany 30% 250 g serka mascarpone 150 g kremu czekoladowego 150 g cukru pudru 50 g orzechów laskowych mielonych 10g śmietanfixu dodatkowo 300 g herbatników czekoladowych  Masa czekoladowo-orzechowa : Zimną śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder. Miksujemy. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Dodajemy śmietanfix. Miksujemy. Dodajemy krem czekoladowy i orzechy. Miksujemy.  Na kwadratowej formie układamy na dnie herbatniki. Na herbatnikach układamy 1/3 kremu. Na kremie ponownie układamy herbatniki. N

Prosty tort śmietanowy

Często jest tak, że proste rozwiązania są najlepsze. Prosty tort śmietanowy jest właśnie tego typu przykładem. Mój tort przełożony jest tylko i wyłącznie kremem śmietanowym i brzoskwiniami. Chodząc ostatnio na wesela zauważyłam, iż jest to bardzo popularne rozwiązanie jeśli chodzi o kwestie wyboru tortu. Uważam, że prosty tort śmietanowy jest przez większość osób bardzo lubiany. Prosty tort śmietanowy jest bardzo uniwersalny i pozwala dopasowanie smaków. Popularność tego typu tortu widoczna jest również na różnego rodzajach imprezach i przyjęciach. Polecam !
Składniki:
ciasto
200 g cukru
180 g mąki pszennej(1 szklanka)
180 g mąki tortowej(1 szklanka)
10 g proszku do pieczenia(1 łyżeczka)
4 jajka
krem
500 ml śmietany(2 opakowania po 250 ml)
400 g brzoskwiń w puszce
200 g mascarpone
200 g cukru pudru
60 g śmietanfixu(2 opakowania)
50 ml wody
Oddzielić żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. W trakcie ubijania dodajemy partiami cukier. Dodajemy po jednym żółtku. Do masy dosypujemy obie mąki i proszek do pieczenia. Ciasto wylewamy do wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą tortownicy. Pieczemy 60 minut w 180 stopniach. studzimy.
Brzoskwinie odsączmy z zalewy. Kroimy w kostkę. Syrop zostawiamy. Syrop łączymy z wodą.
Śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder i śmietanfix. Do ubitej śmietany dodajemy mascarpone. Krótko miksujemy.
Ciasto dzielimy na trzy części. Pierwszy blat lekko nasączamy syropem brzoskwiniowym i układamy pokrojone w kostkę brzoskwinie. Na brzoskwinie wykładamy 1/3 masy śmietanowej. Przykrywamy drugim blatem. Postępujemy tak samo. ostatni blat smarujemy tylko kremem. Dekorujemy owocami.
tort, tort śmietanowy, śmietana
Smacznego!

Komentarze

Popularne posty

Drukuj