Keks kakaowy

Keks jest ciastem, które dopiero nie dawno odkryłam. Szkoda , że tak późno. Jest to wypiek wilgotny i zarazem bardzo puszysty. Daje duże pole do popisu . Dodanie do keksu kakaowego jednego składnika sprawiło, iż ciasto nabrało bardziej intrygującego charakteru. Ciasto stało się przez to niezwykle czekoladowe, a dzieci z większą chęcią sięgnęły po to ciasto. Polecam!
Składniki:
300 g mąki pszennej
125 g masła
120 g cukru
100 g cukru pudru
80 g mieszanki keksowej
20 ml ciepłej wody
20 ml soku z cytryny
20 g kakao(2 łyżki)
8 g proszku do pieczenia(2 łyżeczki)
4 jajka
aromat waniliowy
Mąkę, kakao, proszek do pieczenia przesiej. Miękkie masło utrzyj z cukrem. Dodaj po jednym jajku. Krótko miksuj. Dodaj przesiane składniki i aromat waniliowy. Krótko miksuj do połączenia. Bakalie oprósz mąką i dodaj do ciasta. Ciasto przelej do formy keksowej. Piecz w 180 stopniach przez 50-60 minut(do suchego patyczka). Wystudź. Cukier puder połącz z wodą i sokiem z cytryny. Polej wystudzone ciasto lukrem.


keks, kakao, keks kakaowy
keks, kakao, keks kakaowy
keks, kakao, keks kakaowy

Smacznego!

Komentarze