Keks to jeden z najpopularniejszych ciast w Polsce. W sumie to się nie dziwię. Jest pyszny, łatwy i super wilgotny. Nie każdy jednak wie, że Klasyczny keks z bakaliami pochodzi z Kujaw. Jest to region najbardziej kojarzony z piernikami. Słusznie, ale czemu nie również z keksem. Klasyczny keks piekę od niedawna, ale za to dosyć często. Przepis, który wam dziś pokarze jest przez zemnie sprawdzony i warty zapamiętania. Klasyczny keks z bakaliami jest to dobry wybór nie tylko na święta. Polecam!
Składniki:
300 g mąki pszennej(2 szklanki)
150 g masła
100 g cukru(1/2 szklanki)
100 g mieszanki keksowej
100 g cukru pudru
30 ml soku z cytryny
20 ml ciepłej wody
20 g kakao(2 łyżki)
4 g proszku do pieczenia(1 łyżeczka)
4 jajka
1 żółtko
Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiej. Miękkie masło utrzyj z cukrem na puch. Dodawaj pojedynczo jajka i żółtko nie przerywając ucierania. Do utartej masy dodaj przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Krótko miksuj. Do masy dodaj bakalie, wcześniej obsypane mąką. Dokładnie wymieszaj. Ciasto przelej do formy keksowej wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Piecz około 60 minut w 180 stopniach(do tzw. suchego patyczka). Wystudź. Cukier puder i kakao wymieszaj z sokiem z cytryny i ciepłą wodą. Polej lukrem wystudzone ciasto.
Smacznego!
Źródło: "Wielka księga z wypiekami", s. 53
Komentarze
Prześlij komentarz