Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Wiśniowy miodownik

 Moja dzisiejsza propozycja to wyjątkowy przepis na ponadczasowe ciasto jakim jest miodownik. Miodownik to wypiek, który pojawia się na polskich stołach od wielu lat. Moja dzisiejsza propozycja to wersja z wiśniami. Wiśnie na tle słodkiego kremu budyniowego i miodowego ciasta nadają nieco kwaskowy smak wypiekowi. Moim zdaniem jest to doskonałe ciasto na święta lub spotkania rodzinne. Polecam ! Składniki: ciasto miodowe 400 g mąki pszennej 200 g masła 200 g cukru pudru 50 g miodu 15 g proszku do pieczenia 1 jajko krem budyniowy 750 ml mleka 200 g masła 150 g cukru 120 g budyniu waniliowego 30 g cukru waniliowego 30 g mąki ziemniaczanej 3 żółtka dodatkowo 200 g dżemu wiśniowego Ciasto miodowe : Z podanych składników zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na 4 części. Każdą oddzielnie pieczemy w 180 stopniach przez 7 minut w prostokątnej formie. Płaty ciasta studzimy. Krem budyniowy : 500 ml mleka zagotowujemy z cukrem. W pozostałym mleku rozpuszczamy budynie, mąki i żółtka. Dodajemy mieszank

Klasyczny keks z bakaliami

Keks to jeden z najpopularniejszych ciast w Polsce. W sumie to się nie dziwię. Jest pyszny, łatwy i super wilgotny. Nie każdy jednak wie, że Klasyczny keks z bakaliami pochodzi z Kujaw. Jest to region najbardziej kojarzony z piernikami. Słusznie, ale czemu nie również z keksem. Klasyczny keks piekę od niedawna, ale za to dosyć często. Przepis, który wam dziś pokarze jest przez zemnie sprawdzony i warty zapamiętania. Klasyczny keks z bakaliami jest to dobry wybór nie tylko na święta. Polecam!
Składniki:
300 g mąki pszennej(2 szklanki)
150 g masła
100 g cukru(1/2 szklanki)
100 g mieszanki keksowej
100 g cukru pudru
30 ml soku z cytryny
20 ml ciepłej wody
20 g kakao(2 łyżki)
4 g proszku do pieczenia(1 łyżeczka)
4 jajka
1 żółtko
Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiej. Miękkie masło utrzyj z cukrem na puch. Dodawaj pojedynczo jajka  i żółtko nie przerywając ucierania. Do utartej masy dodaj przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Krótko miksuj. Do masy dodaj bakalie, wcześniej obsypane mąką. Dokładnie wymieszaj. Ciasto przelej do formy keksowej wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Piecz około 60 minut w 180 stopniach(do tzw. suchego patyczka). Wystudź. Cukier puder i kakao wymieszaj z sokiem z cytryny i ciepłą wodą. Polej lukrem wystudzone ciasto.
keks, keks z bakaliami, klasyczny keks z bakaliami
keks, keks z bakaliami, klasyczny keks z bakaliami
keks, keks z bakaliami, klasyczny keks z bakaliami
Smacznego!
Źródło: "Wielka księga z wypiekami", s. 53

Komentarze

Popularne posty

Drukuj