Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Tort Kinder Country (bez pieczenia)

 Moja dzisiejsza propozycja na weekend majowy to pyszny i łatwy Tort Kinder Country. Bazą deseru są biszkopty i serek mascarpone. Ciasto jest łatwe i proste w przygotowaniu. Potrzebujemy dosłownie kilku składników. Moim zdaniem jest to tort na niezwykłe okazje. Sprawdzi się na małe i duże spotkania rodzinne. Polecam ! Składniki: masa jasna 250 g serka mascarpone  100 g cukru pudru 100 g czekolady białej 100 ml śmietany 30% 10 g śmietanfixu masa ciemna 250 g serka mascarpone 100 g cukru pudru 100 g czekolady gorzkiej 100 ml śmietany 30% 10 g śmietanfixu dodatkowo 300 g biszkoptów dowolnych 200 g płatków śniadaniowych z miodem typu "Kangus" 100 g czekolady ciemnej Masa jasna : Zimną śmietanę ubijamy na puch. Dodajemy cukier puder. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodajemy do masy. Dodajemy śmietanfix. Miksujemy. Dodajemy 50 g płatków śniadaniowych. Mieszamy. Masa ciemna : Zimną śmietanę ubijamy na puch. Dodajemy cukier puder. Dodaje

Karmelowy blok czekoladowy

Witam wszystkich po krótkiej przerwie. Urlop urlopem, ale pora na pierwszy przepis tego lata. Aura morze nie jest byt bardzo letnia(pada, pada pada), ale doskonałym pomysłem, aby zaświeciło słońce jest przygotowanie super szybkiego i łatwego Karmelowego bloku czekoladowego. Przepis na karmelowy blok czekoladowy powstał jako alternatywa do klasycznego bloku czekoladowego. Jest równie pyszny i pełen bakali jak jego bardziej znany kuzyn. Dodam, iż nie trzeba piec. Polecam!
Składniki:
250 h mleka w proszku
200 g masła
200 g czekolady karmelowej
200 g cukru brązowego
100 g herbatników
100 g ulubionych bakali( u mnie są to rodzynki, wiórki kokosowe, migdały i orzechy włoskie)
100 g białej czekolady
Masło wraz z cukrem rozpuszczam, dodaje połamaną na kawałki czekoladę karmelową i mieszam do momentu połączenia się składników. Studzę. Bakalie i herbatniki mielę na drobniejsze części. W dużej misce mieszam bakalie, herbatniki i mleko w proszku. Całość zalewam mieszanką masła, cukru i czekolady. Łyżką mieszam wszystkie składniki. W jednorazową, podłużną formę do pieczenia wykładam masę. Chłodzę w lodówce przez dwie godziny. Białą czekoladę rozpuszczam i polewam blok czekoladowy. Dowolnie ozdabiam.
karmelowy blok czekoladowy, blok czekoladowy
karmelowy blok czekoladwowy, blok czekoladowy
Smacznego!


Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty

Drukuj