Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Ciasto Ferrero Rocher (bez pieczenia)

Przygotowania do świat czas zacząć. Jednym z elementów tych przygotowani jest ciasto, które uwielbia cała rodzinna. Jednym z nich jest ciasto Ferero Rocher które doskonale wkomponowuje się w atmosferę świat. Ciasto dosyć łatwo przygotować. Czas jego przygotowania nie zajmie nam dużo czasu. To co wyróżnia to ciasto jest wyjątkowa masa czekoladowo-orzechowa oraz pyszne herbatniki. U mnie w domu nie ma świat bez tego wypieku. Polecam ! Składniki: masa czekoladowo-orzechowa 300 ml śmietany 30% 250 g serka mascarpone 150 g kremu czekoladowego 150 g cukru pudru 50 g orzechów laskowych mielonych 10g śmietanfixu dodatkowo 300 g herbatników czekoladowych  Masa czekoladowo-orzechowa : Zimną śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder. Miksujemy. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Dodajemy śmietanfix. Miksujemy. Dodajemy krem czekoladowy i orzechy. Miksujemy.  Na kwadratowej formie układamy na dnie herbatniki. Na herbatnikach układamy 1/3 kremu. Na kremie ponownie układamy herbatniki. N

Ciasto "Makowa Panianeka"

Co zrobić gdy zostanie trochę suchego maku? Najlepiej przygotować niebanalny deser. Taki trochę niebanalny i intrygujący w smaku jest właśnie ciasto "Makowa Panienka". Pyszne połączenie biszkoptu makowego z kremem budyniowym oraz kwaśnym dżemem wiśniowym. Oryginalnie "Makowa Panienka" przekładana jest konfiturą borówkową lub żurawinową. Moim zdaniem obydwie wersje "Makowej Panienki" są pyszne, a decyzją z jaką konfiturą lepsza zostawiam wam! Polecam!
Składniki:
ciasto
150 g cukru
150 g suchego maku
100 g wiórków kokosowych
100 g migdałów zmielonych
8 g proszku do pieczenia
4 białek
4 żółtek
krem budyniowy
500 ml mleka
300 g masła
150 g mielonych migdałów i wiórków kokosowych
120 g cukru
60 g budyniu waniliowego(1 opakowanie)
40 g mąki ziemniaczanej
2 żółtka
poncz
50 ml wody
50 ml likieru wiśniowego(wiśniówki)
dodatkowo
300 g dżemu wiśniowego
300 ml śmietany 30%
100 g białej czekolady
50 g suchego maku
Ciasto: Białka ubij na sztywną pianę stopniowo dodając cukier. Do ubitej masy dodawaj po jednym żółtku. Następnie do masy dodaj suchy mak , proszek do pieczenia  wiórki kokosowe i mielone migdały. Wymieszaj wszystko drewnianą łyżką. Ciasto przelej do prostokątnej formy do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 20-25 minut w 170 stopniach. Wystudź.
Krem budyniowy: 300 ml mleka zagotowujemy z cukrem. W 200 ml mleka mieszamy mąkę ziemniaczaną, budyń i żółtka. Do gotującego mleka dodajemy mieszankę i gotujemy do momentu powstania gęstego budyniu. Studzimy. Miękkie masło ucieramy do białości. Następnie dodajemy partiami zimny budyń.
Poncz: Łączymy wodę z wiśniówką.
Dodatkowo: Zimną śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy rozpuszczoną białą czekoladę. Wszystko krótko miksujemy.
Wystudzone ciasto kroimy na dwie części. Obydwie części nasączamy ponczem. Na pierwszej części ciasta smarujemy dżem wiśniowy i układamy 1/2 kremu budyniowego. Na kremie układamy drugą cześć ciasta również nasączoną ponczem i posmarowana dżemem. Na górnej warstwie smarujemy ponownie kremem budyniowym i posypujemy suchym makiem. Dekorujemy ubitą śmietan. Chłodzimy w lodówce dwie godziny.


makowa panienka
makowa panienka
makowa panienka


Smacznego!
Źródło: https://www.mojewypieki.com/przepis/makowa-panienka
https://malacukierenka.pl/ciasto-makowa-panienka-z-morelami-i-orzechami.html

Komentarze

Popularne posty

Drukuj