Co zrobić gdy zostanie trochę suchego maku? Najlepiej przygotować niebanalny deser. Taki trochę niebanalny i intrygujący w smaku jest właśnie ciasto "Makowa Panienka". Pyszne połączenie biszkoptu makowego z kremem budyniowym oraz kwaśnym dżemem wiśniowym. Oryginalnie "Makowa Panienka" przekładana jest konfiturą borówkową lub żurawinową. Moim zdaniem obydwie wersje "Makowej Panienki" są pyszne, a decyzją z jaką konfiturą lepsza zostawiam wam! Polecam!
Składniki:
ciasto
150 g cukru
150 g suchego maku
100 g wiórków kokosowych
100 g migdałów zmielonych
8 g proszku do pieczenia
4 białek
4 żółtek
krem budyniowy
500 ml mleka
300 g masła
150 g mielonych migdałów i wiórków kokosowych
120 g cukru
60 g budyniu waniliowego(1 opakowanie)
40 g mąki ziemniaczanej
2 żółtka
poncz
50 ml wody
50 ml likieru wiśniowego(wiśniówki)
dodatkowo
300 g dżemu wiśniowego
300 ml śmietany 30%
100 g białej czekolady
50 g suchego maku
Ciasto: Białka ubij na sztywną pianę stopniowo dodając cukier. Do ubitej masy dodawaj po jednym żółtku. Następnie do masy dodaj suchy mak , proszek do pieczenia wiórki kokosowe i mielone migdały. Wymieszaj wszystko drewnianą łyżką. Ciasto przelej do prostokątnej formy do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 20-25 minut w 170 stopniach. Wystudź.
Krem budyniowy: 300 ml mleka zagotowujemy z cukrem. W 200 ml mleka mieszamy mąkę ziemniaczaną, budyń i żółtka. Do gotującego mleka dodajemy mieszankę i gotujemy do momentu powstania gęstego budyniu. Studzimy. Miękkie masło ucieramy do białości. Następnie dodajemy partiami zimny budyń.
Poncz: Łączymy wodę z wiśniówką.
Dodatkowo: Zimną śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy rozpuszczoną białą czekoladę. Wszystko krótko miksujemy.
Wystudzone ciasto kroimy na dwie części. Obydwie części nasączamy ponczem. Na pierwszej części ciasta smarujemy dżem wiśniowy i układamy 1/2 kremu budyniowego. Na kremie układamy drugą cześć ciasta również nasączoną ponczem i posmarowana dżemem. Na górnej warstwie smarujemy ponownie kremem budyniowym i posypujemy suchym makiem. Dekorujemy ubitą śmietan. Chłodzimy w lodówce dwie godziny.
Smacznego!
Źródło: https://www.mojewypieki.com/przepis/makowa-panienka
https://malacukierenka.pl/ciasto-makowa-panienka-z-morelami-i-orzechami.html
Komentarze
Prześlij komentarz