Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Ciasto Ferrero Rocher (bez pieczenia)

Przygotowania do świat czas zacząć. Jednym z elementów tych przygotowani jest ciasto, które uwielbia cała rodzinna. Jednym z nich jest ciasto Ferero Rocher które doskonale wkomponowuje się w atmosferę świat. Ciasto dosyć łatwo przygotować. Czas jego przygotowania nie zajmie nam dużo czasu. To co wyróżnia to ciasto jest wyjątkowa masa czekoladowo-orzechowa oraz pyszne herbatniki. U mnie w domu nie ma świat bez tego wypieku. Polecam ! Składniki: masa czekoladowo-orzechowa 300 ml śmietany 30% 250 g serka mascarpone 150 g kremu czekoladowego 150 g cukru pudru 50 g orzechów laskowych mielonych 10g śmietanfixu dodatkowo 300 g herbatników czekoladowych  Masa czekoladowo-orzechowa : Zimną śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder. Miksujemy. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Dodajemy śmietanfix. Miksujemy. Dodajemy krem czekoladowy i orzechy. Miksujemy.  Na kwadratowej formie układamy na dnie herbatniki. Na herbatnikach układamy 1/3 kremu. Na kremie ponownie układamy herbatniki. N

Chlebek bananowy na mące żytniej

Chlebek bananowy to jeden z najmodniejszych przepisów ostatniego sezonu . W sumie to się nie dziwię. Szybki, łatwy i wyjątkowo smaczny. Nie wątpliwie spełnia dwie role: może być traktowany jako deser lub druga może być to samodzielne danie np.: na drugie śniadanie. 
Moda na chlebek bananowy przywędrowała do nas z USA. W tym kraju od lat wypieka się właśnie takie ciasto/chlebak bananowy. Długo zachowuje swoją wilgotność i jest przy tym bardzo słodkie. Praktycznie w wykonaniu tego przepisu nie użyłam tradycyjnego cukru. Jedynie naturalnego miodu. Ten przepis wpisuje się również w mój nowy cykl dotyczący POLSKICH MIODÓW, gdyż używając tylko miodu naturalnego sięgnęłam po nasze najlepsze smaki: wielokwiatowy czy lipowy. 
W swoim przepisie jako taka zdrowsza wersja dałam proporcje pół na pół z mąką żytnią co sprawiło, iż ciasto w swoim smaku przypominało bardziej tradycyjny chleb niż ciasto.  Polecam!
Składniki:
120 g mąki pszennej
120 g mąki żytniej
120 g masła
50 g miodu wielokwiatowego lub lipowego
8 g sody
4 dojrzałe banany
1 jajko
cukier puder do dekoracji
Obie mąki wraz z sodą mieszam. Masło roztapiam i studzę. Banany obieram ze skórki i rozgniatam widelcem. Do mąk dodaje miód, banany, jajko i roztopione masło. Wszystko mieszam trzepaczką lub miksuje na niskich obrotach. Ciasto umieszczam w keksówce wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Piekę około 50 minut w 170 stopniach. Studzę. Posypuję cukrem pudrem.


chlebak bananowy
Smacznego!
Źródło: https://www.mojewypieki.com/przepis/chlebek-bananowy-banana-bread


Komentarze

Popularne posty

Drukuj