Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Ciasto Ferrero Rocher (bez pieczenia)

Przygotowania do świat czas zacząć. Jednym z elementów tych przygotowani jest ciasto, które uwielbia cała rodzinna. Jednym z nich jest ciasto Ferero Rocher które doskonale wkomponowuje się w atmosferę świat. Ciasto dosyć łatwo przygotować. Czas jego przygotowania nie zajmie nam dużo czasu. To co wyróżnia to ciasto jest wyjątkowa masa czekoladowo-orzechowa oraz pyszne herbatniki. U mnie w domu nie ma świat bez tego wypieku. Polecam ! Składniki: masa czekoladowo-orzechowa 300 ml śmietany 30% 250 g serka mascarpone 150 g kremu czekoladowego 150 g cukru pudru 50 g orzechów laskowych mielonych 10g śmietanfixu dodatkowo 300 g herbatników czekoladowych  Masa czekoladowo-orzechowa : Zimną śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder. Miksujemy. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Dodajemy śmietanfix. Miksujemy. Dodajemy krem czekoladowy i orzechy. Miksujemy.  Na kwadratowej formie układamy na dnie herbatniki. Na herbatnikach układamy 1/3 kremu. Na kremie ponownie układamy herbatniki. N

Orzechowy mazurek

Mazurki to moim zdaniem są odpowiedzią na francuskie tarty. Równie pyszne i smaczne. Dają również wielkie pole do popisu. Każdy wybiera i piecze takiego mazurka jakiego lubi najbardziej. Według mnie najpyszniejsze to te z nadzieniem czekoladowym lub orzechowym. 
Dziś na warsztat poszedł przepisy na wskroś tradycyjny i klasyczny. Historia tego wypieku sięga czasów bardzo odległych i zapomnianych. Dodam, iż Orzechowy mazurek był tradycyjnie wypiekany na terenach Kujaw i Pomorza. Mazurek z dodatkiem orzechów to nic innego tylko przepyszne połączenie orzechów i ciasta kruchego. Jednak sposób wypiekania jest nieco inny niż klasycznej tarty. Orzechowy mazurek to specyficzne, charakterystyczne ciasto doskonałe na święta i na rodzinne spotkania. Polecam!
Składniki:
ciasto
200 g mąki
100 g masła
50 g cukru trzcinowego
20 g śmietany 18%
2 żółtka
nadzienie orzechowe
150 g orzechów włoskich
100 g cukru
100 g masła
2 jajka
dekoracja
kolorowe drażetki
100 g cukru
30 ml wody
Ciasto: Mąkę mieszamy wraz z cukrem. Dodajemy śmietanę i żółtka. Zagniatamy ciasto, które chłodzimy w lodówce  przez 30 minut.
Nadzienie orzechowe: Orzechy miksujemy na drobne kawałki. Miękkie masło ucieramy z cukrem. Dodajemy jajka oraz zmielone orzechy. Krótko miksujemy do połączenia się składników.
Ciasto rozwałkuje na grubość 1,5 cm i przełóż do prostokątnej formy wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Piecz 15 minut w 180 stopniach. Na podpieczone ciasto wyłóż masę orzechową i piecz jeszcze 30 minut. Wystudź.
Cukier puder połącz z wodą. Gotowym lukrem polej wystudzone ciasto. Udekoruj kolorowymi drażetkami.


mazurek, orzechowy mazurek, tarta
mazurek, orzechowy mazurek, tarta
mazurek, orzechowy mazurek, tarta
Smacznego!
Źródło: "Wielka księga z wypiekami", s. 46.

Komentarze

Popularne posty

Drukuj