Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Tort Kinder Country (bez pieczenia)

 Moja dzisiejsza propozycja na weekend majowy to pyszny i łatwy Tort Kinder Country. Bazą deseru są biszkopty i serek mascarpone. Ciasto jest łatwe i proste w przygotowaniu. Potrzebujemy dosłownie kilku składników. Moim zdaniem jest to tort na niezwykłe okazje. Sprawdzi się na małe i duże spotkania rodzinne. Polecam ! Składniki: masa jasna 250 g serka mascarpone  100 g cukru pudru 100 g czekolady białej 100 ml śmietany 30% 10 g śmietanfixu masa ciemna 250 g serka mascarpone 100 g cukru pudru 100 g czekolady gorzkiej 100 ml śmietany 30% 10 g śmietanfixu dodatkowo 300 g biszkoptów dowolnych 200 g płatków śniadaniowych z miodem typu "Kangus" 100 g czekolady ciemnej Masa jasna : Zimną śmietanę ubijamy na puch. Dodajemy cukier puder. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodajemy do masy. Dodajemy śmietanfix. Miksujemy. Dodajemy 50 g płatków śniadaniowych. Mieszamy. Masa ciemna : Zimną śmietanę ubijamy na puch. Dodajemy cukier puder. Dodaje

Bajaderkowe babeczki

Dla jednych bajaderki to zbiór przypadkowych ciast połączonych w jeden deser. Dla drugich bajaderki to pyszne i mocno czekoladowe ciasteczka. Ja jestem zwolenniczką tych drugich. Dla mnie bajaderki to smaczne, małe kuleczki wypełnione bakaliami i ciastami. Wyśmienicie smakują z do kawy. Zastanawialiście się jednak nad nowym połączeniem bajaderek z ciastem kruchym? Ja tak i efektem tego są bajaderkowe  babeczki. Równie pyszne ci klasyczne ciasteczka, równie aromatyczne i przy tym nie wymagające , aż tak dużo wysiłku. Bajaderkowe babeczki doskonale pasują z pyszną domową kawą lub herbatą. Doskonale uświetnią każde przyjęcie. Polecam!
Składniki:
ciasto
300 g maki
125 g masła
100 g cukru
4 proszku do pieczenia
3 żółtka
nadzienie bajaderkowe
100 g herbatników
100 g biszkoptów
100 g ciasta drożdżowego
50 g powideł
40 g mielonych orzechów
30 g miodu
20 g kakao
dekoracja
50 g kolorowych drażetek
Ciasto: Mąkę, cukier i proszek do pieczenia przesiewamy. Dodajemy masło i żółtka. Zagniatamy ciasto. Chłodzimy w lodówce przez dwie godziny.
Nadzienie bajaderkowe: Biszkopt, herbatniki mielimy. Ciasto drożdżowe mielimy. W misce umieszczamy mielone herbatniki, biszkopty, orzechy i ciasto drożdżowe. Dodajemy kakao, powidła i miód. Zagniatamy masę i chłodzimy.
Ciasto wałkujemy i wykrawamy 12 kółek. Wylepimy silikonową formę. Układamy folię i fasolę. Pieczemy 10 minut w 180 stopniach. Zdejmujemy folię i pieczemy kolejne 10 minut. Studzimy.
Wystudzone babeczki nadziewamy masą . Dekorujemy kolorowymi drażetkami. Chłodzimy dwie godziny.
bajaderki, babeczki, bajaderkowe babeczki
bajaderki, babeczki, bajaderkowe babeczki
Smacznego!

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty

Drukuj