Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Życzenia świąteczne

 Z okazji nadchodzących świąt Wielkanocnych składam wszystkim życzenia zdrowych :) radosnych świąt :) oraz mokrego dyngusa :)  życzy autorka bloga

Ciastka przez maszynkę

Przepis legenda, przepis tradycyjny, przepis łatwy. W przypadku tych ciasteczek można by długo wymieniać same superlatywy. Za chwile wyjaśnię fenomen ciasteczek przez maszynkę, jednak najpierw musicie wiedzieć, że z zamiarem ich przygotowania bardzo długo się nosiłam. Podstawowym problemem było znalezienie odpowiedniej maszynki lub przynajmniej odpowiednich końcówek. Na szczęście ostatnio kupiłam nowiutką maszynkę właśnie z odpowiednimi końcówkami. I zaczęła się w domu zabawa.
Ciasteczka przez maszynkę bowiem okazały się jednymi z najbardziej ulubionych ciastek zarówno mojego taty, jak i dziadka. Można powiedzieć, iż zafundowałam mojej rodzinnie pyszny powrót do przeszłości. Bowiem ciasteczka przez maszynkę to legendarne smakołyki, które wypiekały zarówno moje babcie jak i mama. 
Jest to bardzo tradycyjny i bardzo łatwy przepis. Ciasteczka przez maszynkę związane są z wyjątkowo pięknym regionem czyli Warmią i Mazurami. Jest to nie tylko wyjątkowy region geograficznie, ale i kulturalnie. Są to wyjątkowo łatwe ciasteczka na bazie ciasta kruchego, które można w dosyć szybki sposób przygotować. Ciasteczka z maszynki doskonale komponują się z popołudniową herbatą w leniwą sobotę. Moim zdaniem są to jedne z najpyszniejszych małych słodkości. Polecam!
Składniki:
500 g mąki pszennej
150 g masła
150 g cukru pudru
4 g proszku do pieczenia
4 jajka( 2 całe jajka i 2 żółtka)
Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiewamy. Dodajemy cukier puder, masło oraz jajka. Chłodzimy w lodówce przez dwie godziny. W maszynce do mielenia mięsa umieszczamy końcówkę do ciasteczek(możemy również użyć specjalnej maszynki, która już ma takie końcówki). Ciasto dzielimy na trzy części. Poszczególne kawałki ciasta umieszczamy w maszynce i kręcimy ciastka, które układamy na blaszce przykrytej papierem do pieczenia. Ciastka pieczemy około 8 minut w 180 stopniach. Studzimy. Dowolnie dekorujemy.
ciastka, ciastka przez maszynkę
ciastka, ciastka przez maszynkę
ciastka, ciastka przez maszynkę
ciastka, ciastka przez maszynkę
ciastka, ciastka przez maszynkę

Smacznego!
Źródło:" Wielka księga z wypiekami", s. 197.

Komentarze

Popularne posty

Drukuj