Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Ciasto Ferrero Rocher (bez pieczenia)

Przygotowania do świat czas zacząć. Jednym z elementów tych przygotowani jest ciasto, które uwielbia cała rodzinna. Jednym z nich jest ciasto Ferero Rocher które doskonale wkomponowuje się w atmosferę świat. Ciasto dosyć łatwo przygotować. Czas jego przygotowania nie zajmie nam dużo czasu. To co wyróżnia to ciasto jest wyjątkowa masa czekoladowo-orzechowa oraz pyszne herbatniki. U mnie w domu nie ma świat bez tego wypieku. Polecam ! Składniki: masa czekoladowo-orzechowa 300 ml śmietany 30% 250 g serka mascarpone 150 g kremu czekoladowego 150 g cukru pudru 50 g orzechów laskowych mielonych 10g śmietanfixu dodatkowo 300 g herbatników czekoladowych  Masa czekoladowo-orzechowa : Zimną śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder. Miksujemy. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Dodajemy śmietanfix. Miksujemy. Dodajemy krem czekoladowy i orzechy. Miksujemy.  Na kwadratowej formie układamy na dnie herbatniki. Na herbatnikach układamy 1/3 kremu. Na kremie ponownie układamy herbatniki. N

Ciastka przez maszynkę

Przepis legenda, przepis tradycyjny, przepis łatwy. W przypadku tych ciasteczek można by długo wymieniać same superlatywy. Za chwile wyjaśnię fenomen ciasteczek przez maszynkę, jednak najpierw musicie wiedzieć, że z zamiarem ich przygotowania bardzo długo się nosiłam. Podstawowym problemem było znalezienie odpowiedniej maszynki lub przynajmniej odpowiednich końcówek. Na szczęście ostatnio kupiłam nowiutką maszynkę właśnie z odpowiednimi końcówkami. I zaczęła się w domu zabawa.
Ciasteczka przez maszynkę bowiem okazały się jednymi z najbardziej ulubionych ciastek zarówno mojego taty, jak i dziadka. Można powiedzieć, iż zafundowałam mojej rodzinnie pyszny powrót do przeszłości. Bowiem ciasteczka przez maszynkę to legendarne smakołyki, które wypiekały zarówno moje babcie jak i mama. 
Jest to bardzo tradycyjny i bardzo łatwy przepis. Ciasteczka przez maszynkę związane są z wyjątkowo pięknym regionem czyli Warmią i Mazurami. Jest to nie tylko wyjątkowy region geograficznie, ale i kulturalnie. Są to wyjątkowo łatwe ciasteczka na bazie ciasta kruchego, które można w dosyć szybki sposób przygotować. Ciasteczka z maszynki doskonale komponują się z popołudniową herbatą w leniwą sobotę. Moim zdaniem są to jedne z najpyszniejszych małych słodkości. Polecam!
Składniki:
500 g mąki pszennej
150 g masła
150 g cukru pudru
4 g proszku do pieczenia
4 jajka( 2 całe jajka i 2 żółtka)
Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiewamy. Dodajemy cukier puder, masło oraz jajka. Chłodzimy w lodówce przez dwie godziny. W maszynce do mielenia mięsa umieszczamy końcówkę do ciasteczek(możemy również użyć specjalnej maszynki, która już ma takie końcówki). Ciasto dzielimy na trzy części. Poszczególne kawałki ciasta umieszczamy w maszynce i kręcimy ciastka, które układamy na blaszce przykrytej papierem do pieczenia. Ciastka pieczemy około 8 minut w 180 stopniach. Studzimy. Dowolnie dekorujemy.


ciastka, ciastka przez maszynkę
ciastka, ciastka przez maszynkę
ciastka, ciastka przez maszynkę
ciastka, ciastka przez maszynkę
ciastka, ciastka przez maszynkę

Smacznego!
Źródło:" Wielka księga z wypiekami", s. 197.

Komentarze

Popularne posty

Drukuj