Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Ciasto Ferrero Rocher (bez pieczenia)

Przygotowania do świat czas zacząć. Jednym z elementów tych przygotowani jest ciasto, które uwielbia cała rodzinna. Jednym z nich jest ciasto Ferero Rocher które doskonale wkomponowuje się w atmosferę świat. Ciasto dosyć łatwo przygotować. Czas jego przygotowania nie zajmie nam dużo czasu. To co wyróżnia to ciasto jest wyjątkowa masa czekoladowo-orzechowa oraz pyszne herbatniki. U mnie w domu nie ma świat bez tego wypieku. Polecam ! Składniki: masa czekoladowo-orzechowa 300 ml śmietany 30% 250 g serka mascarpone 150 g kremu czekoladowego 150 g cukru pudru 50 g orzechów laskowych mielonych 10g śmietanfixu dodatkowo 300 g herbatników czekoladowych  Masa czekoladowo-orzechowa : Zimną śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder. Miksujemy. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Dodajemy śmietanfix. Miksujemy. Dodajemy krem czekoladowy i orzechy. Miksujemy.  Na kwadratowej formie układamy na dnie herbatniki. Na herbatnikach układamy 1/3 kremu. Na kremie ponownie układamy herbatniki. N

Miód nekatarowo-spadziowy- sykl "Polskie miody"

Dziś po dłuższej nieobecności wracam ponownie do mojego cyklu "Polskie miody". Każdy z nas codziennie zalewany jest tysiącem informacji. Trzeba umieć je wyselekcjonować. Podobnie ma to miejsce w przypadku miodów. Rodzajów miodu jest co najmniej kilkanaście. Każdy  z nich ma swoje szczególne właściwości. Powinniśmy przynajmniej poznać ich cechy charakterystyczne. Z myślą o szerzeniu wiedzy i poznaniu zalet naszych rodzimych miodów powstał cykl "Polskie miody" . Znajdziecie również mnie na Youtube z właśnie z tym cyklem. 
Tyle w słowach wstępu. Dziś na tapetę idzie mało znany, ale podobnie jak poprzednie bardzo szlachetny miód nektarowo-spadziowy. 
W jaki sposób można opisać miód nektarowo-spadziowy? Jest to bardzo charakterystyczny  w smaku i zapachu miód. Powstaje  z połączenia miodu nektarowego (np.: lipowego) z miodem spadziowym(np.: liściastym). Tak naprawdę smak i kolor tego miodu zależy z jakiego połączenia powstał. 
Jest to miód nazywany "miodem niegatunkowym". Nie można go do końca zakwalifikować. 
Czym charakteryzuje się ten miód? Miód nektarowo-spadziowy charakteryzuje się swoją zielonkawą barwą przed krystalizacją i ciemną barwą po krystalizacji. Nie kiedy może przyjąć kolor jasny po krystalizacji. Cechą która wyróżnia ten miód spośród innych to słodki, korzenny smak. 
Jakie ma wartości lecznicze? Jest to miód doskonały na:
- choroby serca i układu krążenia, 
- górnych dróg oddechowych, 
- w wyczerpaniu fizycznym i psychicznym, 
- zwalcza niebezpieczne substancje zawarte w kawie czy herbacie,
- pomaga w stanach zapalnych.
Tak naprawdę łączy w sobie cechy obydwu miodów. 
Jaka jest cena? Jest to miód nieco droższy od jego popularniejszych kuzynów. Zachęcam jednak do spróbowania.
miód, miód rodzaje, miód nektarowo-spadziowy

Źródło: talerzwitamin.pl, portalpszczelarski.pl, miódkupujeszpszczołyratujesz.pl

Komentarze

Popularne posty

Drukuj