Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Ciasto Ferrero Rocher (bez pieczenia)

Przygotowania do świat czas zacząć. Jednym z elementów tych przygotowani jest ciasto, które uwielbia cała rodzinna. Jednym z nich jest ciasto Ferero Rocher które doskonale wkomponowuje się w atmosferę świat. Ciasto dosyć łatwo przygotować. Czas jego przygotowania nie zajmie nam dużo czasu. To co wyróżnia to ciasto jest wyjątkowa masa czekoladowo-orzechowa oraz pyszne herbatniki. U mnie w domu nie ma świat bez tego wypieku. Polecam ! Składniki: masa czekoladowo-orzechowa 300 ml śmietany 30% 250 g serka mascarpone 150 g kremu czekoladowego 150 g cukru pudru 50 g orzechów laskowych mielonych 10g śmietanfixu dodatkowo 300 g herbatników czekoladowych  Masa czekoladowo-orzechowa : Zimną śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder. Miksujemy. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Dodajemy śmietanfix. Miksujemy. Dodajemy krem czekoladowy i orzechy. Miksujemy.  Na kwadratowej formie układamy na dnie herbatniki. Na herbatnikach układamy 1/3 kremu. Na kremie ponownie układamy herbatniki. N

Sernik z szarlotką

Dziś mam dla was przepis wobec, którego nie przejdziecie obojętnie. Gwarantuje to wam. Serniki pozwalają nam na pewne łączenia smakami i aromatami. Jedne wypieki są popularniejsze od drugich, drugie nieco mniej. Dzisiejszy przepis uplasował się gdzieś pośrodku. Znamy przecież sernik z makowce, a czy znacie sernik z szarlotką.
Tak, tak jest to wypiek, który zdobywa coraz większą popularność. Moim zdaniem słusznie. Połączenie kwaskowych jabłek z słodkim sernik to pomysł na deser prawie idealny. Jest to ciasto przy którym musimy nieco się napracować, ale warto. Pyszny, aromatyczny, pełen jabłek i przy tym bardzo oryginalny. Polecam!
Składniki:
ciasto kruche
350 g mąki pszennej
100 g cukru pudru
100 g masła
50 g mielonych migdałów
50 ml śmietany 12%
4 g proszku do pieczenia
4 żółtka
duszone jabłka
1 kg jabłek antonówek
100 g cukru
4 g cynamonu
masa serowa
1 kg sera trzykrotnie mielonego
150 g cukru
150 g masła
4 jajka
Ciasto kruche: Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy. Dodajemy cukier puder, żółtka, śmietanę , mielone migdały i masło. Zagniatamy ciasto. Chłodzimy ponad dwie godziny. Ciasto dzielimy na dwie połowy. Większą część wałkujemy i wylepiamy prostokątną formę do pieczenia wysmarowaną masłem i obsypaną bułką tartą. Podpiekamy około 15 minut w 180 stopniach.
Duszone jabłka: Jabłka obieramy i kroimy w kwadraty. Dodajemy cukier i nieco wody. Dusimy około 10 minut. Dodajemy cynamon. Mieszamy. Studzimy.
Masa serowa: Miękkie masło ucieramy z cukrem. Dodajemy partiami żółtka i ser. Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy do masy.
Na podpieczony spód układamy zimne jabłka. Na jabłka układamy masę serową. Z pozostałego ciasta robimy kruszonkę ścierając na tarce o grubych oczkach . Pieczemy około 85 minut w 180 stopniach. studzimy. Dowolnie dekorujemy.


sernik, szarlotka, jabłka
jabłka, sernik, szarlotka
sernik, szarlotka, jabłka
sernik, szarlotka, jabłka
Smacznego!

Komentarze

Popularne posty

Drukuj