Kokosowy blok

Blok czekoladowy nie od dziś cieszy się ogromną popularnością. Jest to również doskonały pomysł na osłodzenie sobie karnawału. Przepis na klasyczny blok czekoladowy można za każdym razem przerabiać i modyfikować.
Dziś mam właśnie dla was taką małą modyfikacje. Kokosowy blok to moja kolejna wariacja na temat bloku czekoladowego. Znajdziemy w nim nie tylko białą czekoladę, ale również dodatek mleczka kokosowego nadaje temu deserowi wyjątkowości. Jest szybki i smaczny. W kokosowym bloku dominującą rolę odgrywa oczywiście kokos. Nie zaburza jednak smaku pozostałych komponentów . Jest delikatny i łagodny. 
Kokosowy blok to przepis wyjątkowy. Skierowany nie tylko do fanów wiórków kokosowych, ale również do wszystkich tych którzy uwielbiają proste desery. Polecam!
Składniki:
300 g mleka w proszku
200 g czekolady białej
150 ml mleczka kokosowego
150 g masła
150 g bakali(wiórki kokosowe, orzechy, rodzynki)
100 g herbatników
Herbatniki kruszymy. Orzechy mielimy. Masło wraz z mlekiem kokosowym gotujemy do momentu rozpuszczenia się masła. Dodajemy drobno pokruszoną czekoladę. Mieszamy do momentu rozpuszczenia i połączenia się składników. Studzimy. Ciepłą masę umieszczamy w głębokiej misce dodajemy herbatniki i bakalie. Mieszamy. Dodajemy mleko w proszku . Mieszamy. Gotową masę umieszczamy w jednorazowej formie do pieczenia pokrytej folią. Chłodzimy około trzech godzin. Dowolnie dekorujemy.
kokos, blok czekoladowy
Smacznego!

Komentarze