Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Tarta z wiśniami i kokoswym kremem

Tarty to ciasta, które z reguły gwarantują sukces na przyjęciach w sezonie letnim. Są łatwe i proste w przygotowaniu. Z dodatkiem ulubionych owoców tworzą całość, której nikt się nie oprze. Moja dzisiejsza propozycja na zbliżający się weekend to tarta z wiśniami i kremem kokosowym. Dosyć nie codzienne połączenie, ale bardzo smaczne. Kwaskowa galaretka, a pod nią pyszny i nieco orientalny krem kokosowy to połączenie, które wyjątkowo przypadło mi do gustu. Uwielbiam ciasta z kokosem, a to właśnie takie jest. Wiśnie nadają tej tarcie niezwykłego zapachu i aromatu. Jest to deser, który doskonale prezentuje się na talerzu i co za tym idzie również na stole. Porcja takiej tarty z wiśniami i kokosowym kremem wystarczy idealnie na zakończenie przyjęcia. W moim domu przepis na tarte z wiśniami i kokosowym kremem od lat króluje na przyjęciach. Polecam!
ciasto:
250 g maki pszennej
200 g masła
50 g cukru pudru
3 żółtka
krem kokosowy
250 g serka mascarpone
250 g dżemu wiśniowego
200 ml śmietanki k…

Kokosowy blok

Blok czekoladowy nie od dziś cieszy się ogromną popularnością. Jest to również doskonały pomysł na osłodzenie sobie karnawału. Przepis na klasyczny blok czekoladowy można za każdym razem przerabiać i modyfikować.
Dziś mam właśnie dla was taką małą modyfikacje. Kokosowy blok to moja kolejna wariacja na temat bloku czekoladowego. Znajdziemy w nim nie tylko białą czekoladę, ale również dodatek mleczka kokosowego nadaje temu deserowi wyjątkowości. Jest szybki i smaczny. W kokosowym bloku dominującą rolę odgrywa oczywiście kokos. Nie zaburza jednak smaku pozostałych komponentów . Jest delikatny i łagodny. 
Kokosowy blok to przepis wyjątkowy. Skierowany nie tylko do fanów wiórków kokosowych, ale również do wszystkich tych którzy uwielbiają proste desery. Polecam!
Składniki:
300 g mleka w proszku
200 g czekolady białej
150 ml mleczka kokosowego
150 g masła
150 g bakali(wiórki kokosowe, orzechy, rodzynki)
100 g herbatników
Herbatniki kruszymy. Orzechy mielimy. Masło wraz z mlekiem kokosowym gotujemy do momentu rozpuszczenia się masła. Dodajemy drobno pokruszoną czekoladę. Mieszamy do momentu rozpuszczenia i połączenia się składników. Studzimy. Ciepłą masę umieszczamy w głębokiej misce dodajemy herbatniki i bakalie. Mieszamy. Dodajemy mleko w proszku . Mieszamy. Gotową masę umieszczamy w jednorazowej formie do pieczenia pokrytej folią. Chłodzimy około trzech godzin. Dowolnie dekorujemy.
kokos, blok czekoladowy
Smacznego!

Komentarze

Popularne posty

Drukuj