Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Ciasto Ferrero Rocher (bez pieczenia)

Przygotowania do świat czas zacząć. Jednym z elementów tych przygotowani jest ciasto, które uwielbia cała rodzinna. Jednym z nich jest ciasto Ferero Rocher które doskonale wkomponowuje się w atmosferę świat. Ciasto dosyć łatwo przygotować. Czas jego przygotowania nie zajmie nam dużo czasu. To co wyróżnia to ciasto jest wyjątkowa masa czekoladowo-orzechowa oraz pyszne herbatniki. U mnie w domu nie ma świat bez tego wypieku. Polecam ! Składniki: masa czekoladowo-orzechowa 300 ml śmietany 30% 250 g serka mascarpone 150 g kremu czekoladowego 150 g cukru pudru 50 g orzechów laskowych mielonych 10g śmietanfixu dodatkowo 300 g herbatników czekoladowych  Masa czekoladowo-orzechowa : Zimną śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder. Miksujemy. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Dodajemy śmietanfix. Miksujemy. Dodajemy krem czekoladowy i orzechy. Miksujemy.  Na kwadratowej formie układamy na dnie herbatniki. Na herbatnikach układamy 1/3 kremu. Na kremie ponownie układamy herbatniki. N

Ciasto "Góra lodowa"

Na wstępnie mogę wam powiedzieć, że ciasto "Góra lodowa" jest przebojem w moim domu. Jest to jedno z tych ciast do których się wraca. Za każdym razem smakuje wyśmienicie. Ciasto "Góra lodowa" oprócz tego, że świetnie smakuje, nie jest trudne w przygotowaniu. Jest to ciasto z kategorii szybkich i przyjemnych. Jednocześnie kogę wam powiedzieć, że ciasto "Góra lodowa" świetnie sprawdzi się na każdym przyjęciu czy imieninach. Co tu dużo mówić trio biszkopt kakaowy, biszkopty i krem waniliowy to od zawsze zestaw udany, który wszystkim smakuje. Efektowność akurat tego ciasta polega na dosyć ciekawym ułożeniu biszkoptów kształt "gór". Moim zdaniem jest to ciasto smaczne i doskonałe na niedzielne popołudnie. Polecam!
Składniki:
ciasto
300 g mąki pszennej
120 g cukru
120 ml oleju
20 g kakao
8 g proszku do pieczenia
3 jajka
krem
650 ml mleka
300g masła
250 g cukru
60 g budyniu waniliowego
20 g mąki pszennej
3 żółtka
polewa
250 g mleka w proszku
100 ml wody
20 g kakao
Ciasto: Jajka ucieramy z cukrem. Dodajemy olej. Miksujemy. Do masy dodajemy kakao, proszek do pieczenia i mąkę pszenną. Miksujemy. Ciasto przelewamy do kwadratowej formy do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 40 minut w 180 stopniach. Studzimy. Ciasto kroimy na pół.
Krem: 500 ml mleka zagotowujemy ze 100 g cukru. W 150 ml mleka mieszamy żółtka, budyń i mąkę pszenną. Do gotującego się budyniu dodajemy wcześniej przygotowaną mieszankę. Gotujemy gęsty budyń. Studzimy. 100 g miękkiego masła ucieramy z zimnym budyniem do momentu powstania kremu.
Kwadratową blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Układamy pierwsza połowę ciasta. Na cieście układamy 1/2 masy. Na masie ponownie układamy ciasto. Na cieście układamy pozostały krem. Na kremie układamy pionowo okrągłe biszkopty. Ciasto chłodzimy w lodówce.
Polewa: W garnku zagotowujemy 200 g masła, wodę , pozostały cukier. Całość zagotować. Studzimy. Do wystudzonej masy dodajemy mleko w proszku. Masę dzielimy na dwie części. Do pierwszej dodajemy kakao. Do drugiej jedną łyżkę mleka w proszku. Mieszamy. Chłodne ciasto polać jasną i ciemną masą. Ponownie chłodzimy w lodówce.


ciasto, ciasto góra lodowa
ciasto, ciasto góra lodowa
Smacznego!
Źródło: https://przepisyjoli.com/2018/08/ciasto-gora-lodowa-najlepszy-przepis-ciasto-bez-pieczenia/


Komentarze

Popularne posty

Drukuj