Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Ciasto Ferrero Rocher (bez pieczenia)

Przygotowania do świat czas zacząć. Jednym z elementów tych przygotowani jest ciasto, które uwielbia cała rodzinna. Jednym z nich jest ciasto Ferero Rocher które doskonale wkomponowuje się w atmosferę świat. Ciasto dosyć łatwo przygotować. Czas jego przygotowania nie zajmie nam dużo czasu. To co wyróżnia to ciasto jest wyjątkowa masa czekoladowo-orzechowa oraz pyszne herbatniki. U mnie w domu nie ma świat bez tego wypieku. Polecam ! Składniki: masa czekoladowo-orzechowa 300 ml śmietany 30% 250 g serka mascarpone 150 g kremu czekoladowego 150 g cukru pudru 50 g orzechów laskowych mielonych 10g śmietanfixu dodatkowo 300 g herbatników czekoladowych  Masa czekoladowo-orzechowa : Zimną śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder. Miksujemy. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Dodajemy śmietanfix. Miksujemy. Dodajemy krem czekoladowy i orzechy. Miksujemy.  Na kwadratowej formie układamy na dnie herbatniki. Na herbatnikach układamy 1/3 kremu. Na kremie ponownie układamy herbatniki. N

Ciasto krówka

Czy w jednym cieście można połączyć wszystkie swoje ulubione smaki. Oczywiście. Idealnym przykładem jest właśnie ciasto krówka. Znajdziecie w nim moje ulubione smaki. Pyszne placki miodowe, które wyróżniają się swoją wyjątkową miękkością. Pachnące miodem. W smaku przypomina nieco ciasto miodowe, tylko z nieco prostszym kremem. Ciasto krówka to bez wątpienia wypiek dla prawdziwych łasuchów i miłośników toffi. Ciasto wyróżnia się unikatowymi połączeniami i łatwością przygotowania. W sumie na przygotowanie i zrobienie ciasta krówki potrzebujecie około 1,5 do 2 godzin. Takie pyszne i smaczne ciasto krówka z pewnością będzie gościć częściej niż tylko w karnawale na waszym stole. Polecam!
Składniki:
ciasto
250 g mąki pszennej
125 g masła lub margaryny
120 g cukru
80 ml cukru trzcinowego
50 ml wody
6 g proszku do pieczenia
6 jajek
krem
500 ml śmietany 30%
400 g masy kajmakowej
30 g cukru pudru
30 g śmietanfixu(2 opakowania)
aromat waniliowy
Ciasto: Cukier trzcinowy wraz z wodą zagotowuje do momentu powstania gęstego syropu. Studzę. Jajka ubijam wraz z cukrem do białości. Wolnym strumieniem dodaje do masy syrop. Cały czas ubijam masę. Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiewam. Dodaje do masy jajecznej. Miksuje do połączenia się składników. Masę przelewam do tortownicy wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Piekę 50 minut w 180 stopniach. Studzę i kroje na dwie części.
Krem: Zimną śmietanę ubijam na sztywno. Dodaje cukier puder i śmietanfix. Krótko miksuje.
Na pierwszy blat ciasta  nakładam warstwę kajmaku. Na kajmak smaruje krem śmietanowy. Całość przykrywam drugim blatem. Chłodzę godzinę. Wierzch ciasta dekoruje pozostałym kajmakiem i krem. Ponownie chłodzę godzinę.


ciasto krówka, ciasto toffie
ciasto krówka, ciasto toffie
ciasto krówka, ciasto toffie
Smacznego!

Komentarze

Popularne posty

Drukuj