Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Ciasto Ferrero Rocher (bez pieczenia)

Przygotowania do świat czas zacząć. Jednym z elementów tych przygotowani jest ciasto, które uwielbia cała rodzinna. Jednym z nich jest ciasto Ferero Rocher które doskonale wkomponowuje się w atmosferę świat. Ciasto dosyć łatwo przygotować. Czas jego przygotowania nie zajmie nam dużo czasu. To co wyróżnia to ciasto jest wyjątkowa masa czekoladowo-orzechowa oraz pyszne herbatniki. U mnie w domu nie ma świat bez tego wypieku. Polecam ! Składniki: masa czekoladowo-orzechowa 300 ml śmietany 30% 250 g serka mascarpone 150 g kremu czekoladowego 150 g cukru pudru 50 g orzechów laskowych mielonych 10g śmietanfixu dodatkowo 300 g herbatników czekoladowych  Masa czekoladowo-orzechowa : Zimną śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder. Miksujemy. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Dodajemy śmietanfix. Miksujemy. Dodajemy krem czekoladowy i orzechy. Miksujemy.  Na kwadratowej formie układamy na dnie herbatniki. Na herbatnikach układamy 1/3 kremu. Na kremie ponownie układamy herbatniki. N

Drożdżowe rogaliki z czekoladą

Nie od dziś wiadomo, że jestem wielką fanką rogalików. Fakt, trzeba się przy nich nieco napracować, ale są przy tym pyszne. Dzisiejsza moja propozycja to taka zachęta dla wszystkich lubiących ciastka regionalne. Drożdżowe rogaliki z czekoladą to przepis pochodzący z Małopolski. Jest to wyjątkowy region w naszym kraju. Niezwykłe krajobrazy i kultura przeplatają się tu z nowoczesnością. Moje dzisiejsze rogaliki to takie połączenie tradycji z nowoczesnością. Ciasto drożdżowe z którego powstają rogaliki robi się stosunkowo szybko. Dodatek kremu czekoladowego to taka miła odmiana od tradycyjnego dżemu. Rogaliki świetnie smakują do kawy. Polecam!
Składniki:
300 g maki pszennej
100 ml mleka
60 g masła
35 g świeżych drożdży
15 g cukru
1 żółtko
nadzienie
200 g kremu czekoladowego
dekoracja
lukier lub cukier puder
Rozczyn: Swierze drożdże rozgniatamy z 30 ml ciepłego mleka, 15 g mąki oraz cukru .Odstawiamy do napęcznienia na 15 minut.
Ciasto: Mąkę wraz z cukrem, ciepłym mlekiem, rozpuszczonym masłem , żółtkiem oraz rozczynem łączymy. Zagniatamy ciasto, Odstawiamy na 1,5 godziny do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto wałkujemy i dzielimy na trójkąty. Na dłuższym boku trójkąta układamy po łyżce kremu czekoladowego. Zawijamy ciasto w rogalik. Rogaliki układamy na blaszce do pieczenia . Pieczemy około 20 minut w 180 stopniach.  Studzimy. Dowolnie dekorujemy.


rogaliki, rogaliki z czekoladą
rogaliki, rogaliki z czekoladą
Smacznego!
Źródło: "Wielka księga z wypiekami", s. 37

Komentarze

Popularne posty

Drukuj