Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Tort Kinder Country (bez pieczenia)

 Moja dzisiejsza propozycja na weekend majowy to pyszny i łatwy Tort Kinder Country. Bazą deseru są biszkopty i serek mascarpone. Ciasto jest łatwe i proste w przygotowaniu. Potrzebujemy dosłownie kilku składników. Moim zdaniem jest to tort na niezwykłe okazje. Sprawdzi się na małe i duże spotkania rodzinne. Polecam ! Składniki: masa jasna 250 g serka mascarpone  100 g cukru pudru 100 g czekolady białej 100 ml śmietany 30% 10 g śmietanfixu masa ciemna 250 g serka mascarpone 100 g cukru pudru 100 g czekolady gorzkiej 100 ml śmietany 30% 10 g śmietanfixu dodatkowo 300 g biszkoptów dowolnych 200 g płatków śniadaniowych z miodem typu "Kangus" 100 g czekolady ciemnej Masa jasna : Zimną śmietanę ubijamy na puch. Dodajemy cukier puder. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodajemy do masy. Dodajemy śmietanfix. Miksujemy. Dodajemy 50 g płatków śniadaniowych. Mieszamy. Masa ciemna : Zimną śmietanę ubijamy na puch. Dodajemy cukier puder. Dodaje

Drożdżowe rogaliki z czekoladą

Nie od dziś wiadomo, że jestem wielką fanką rogalików. Fakt, trzeba się przy nich nieco napracować, ale są przy tym pyszne. Dzisiejsza moja propozycja to taka zachęta dla wszystkich lubiących ciastka regionalne. Drożdżowe rogaliki z czekoladą to przepis pochodzący z Małopolski. Jest to wyjątkowy region w naszym kraju. Niezwykłe krajobrazy i kultura przeplatają się tu z nowoczesnością. Moje dzisiejsze rogaliki to takie połączenie tradycji z nowoczesnością. Ciasto drożdżowe z którego powstają rogaliki robi się stosunkowo szybko. Dodatek kremu czekoladowego to taka miła odmiana od tradycyjnego dżemu. Rogaliki świetnie smakują do kawy. Polecam!
Składniki:
300 g maki pszennej
100 ml mleka
60 g masła
35 g świeżych drożdży
15 g cukru
1 żółtko
nadzienie
200 g kremu czekoladowego
dekoracja
lukier lub cukier puder
Rozczyn: Swierze drożdże rozgniatamy z 30 ml ciepłego mleka, 15 g mąki oraz cukru .Odstawiamy do napęcznienia na 15 minut.
Ciasto: Mąkę wraz z cukrem, ciepłym mlekiem, rozpuszczonym masłem , żółtkiem oraz rozczynem łączymy. Zagniatamy ciasto, Odstawiamy na 1,5 godziny do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto wałkujemy i dzielimy na trójkąty. Na dłuższym boku trójkąta układamy po łyżce kremu czekoladowego. Zawijamy ciasto w rogalik. Rogaliki układamy na blaszce do pieczenia . Pieczemy około 20 minut w 180 stopniach.  Studzimy. Dowolnie dekorujemy.
rogaliki, rogaliki z czekoladą
rogaliki, rogaliki z czekoladą
Smacznego!
Źródło: "Wielka księga z wypiekami", s. 37

Komentarze

Popularne posty

Drukuj