Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Ciasto Ferrero Rocher (bez pieczenia)

Przygotowania do świat czas zacząć. Jednym z elementów tych przygotowani jest ciasto, które uwielbia cała rodzinna. Jednym z nich jest ciasto Ferero Rocher które doskonale wkomponowuje się w atmosferę świat. Ciasto dosyć łatwo przygotować. Czas jego przygotowania nie zajmie nam dużo czasu. To co wyróżnia to ciasto jest wyjątkowa masa czekoladowo-orzechowa oraz pyszne herbatniki. U mnie w domu nie ma świat bez tego wypieku. Polecam ! Składniki: masa czekoladowo-orzechowa 300 ml śmietany 30% 250 g serka mascarpone 150 g kremu czekoladowego 150 g cukru pudru 50 g orzechów laskowych mielonych 10g śmietanfixu dodatkowo 300 g herbatników czekoladowych  Masa czekoladowo-orzechowa : Zimną śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder. Miksujemy. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Dodajemy śmietanfix. Miksujemy. Dodajemy krem czekoladowy i orzechy. Miksujemy.  Na kwadratowej formie układamy na dnie herbatniki. Na herbatnikach układamy 1/3 kremu. Na kremie ponownie układamy herbatniki. N

Piernik bez grama miodu

Pierniki od zawsze kojarzą nam się z okresem świątecznym, głównie w grudniu. Jednak u mnie w domu również na Wielkanoc wypieka się te wspaniałe ciasto. Oprócz tego, że piernik wspaniale smakuje, to również dodatek miodu nadaje wyjątkowości temu wypiekowi. Zastanawialiście się jednak jak by smakował piernik bez miodu. Okazuje się, że całkiem nieźle. Jest również aromatyczny, pachnący przyprawami korzennymi. Moim zdaniem może się równać z oryginałem. Piernik bez miodu przygotowuje się dosyć szybko. Ten przepis można zaliczyć do kategorii ciast ucieranych czyli ekspresowych smakołyków. Dodam, że piernik bez miodu zrobił furorę w moim domu i wśród gości. Polecam!
Składniki:
200 g mąki pszennej
150 ml mleka smakowego czekoladowego
150 g powideł lub dżemu brzoskwiniowego
125 ml oleju
125 g cukru trzcinowego
100 g czekolady mlecznej
60 g przyprawy do piernika
10 g proszku do pieczenia
10 g cynamonu
10 g imbiru
3 jajka
skórka pomarańczowa do dekoracji
Jajka utrzyj z cukrem na puch. Dodaj olej. Krótko miksuj. Dodaj mleko smakowe. Miksuj. Do masy dodaj przesianą mąkę z imbirem, cynamonem, przyprawą do piernika i proszkiem do pieczenia. Krótko miksuj do połączenia się składników. Do masy dodaj powidła. Miksuj. Ciasto przelej do formy keksowej wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Piecz około 60-65 minut w 180 stopniach do tzw. suchego patyczka. Wystudź. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Polej wystudzone ciasto. Udekoruj skórką pomarańczową.


piernik, ciasto, piernik bez miodu
piernik, ciasto, piernik bez miodu
piernik, ciasto, piernik bez miodu
Smacznego!
Źródło: "Wielka księga z wypiekami", s. 166.

Komentarze

Popularne posty

Drukuj