Dla niektórych z was zapewne nastała już majówka. Dla mnie majówka od zawsze kojarzy się z czymś wyjątkowym. W szczególności z pysznym ciastem. Najlepiej żeby był prosty i smaczny. Jedną z propozycji na tegoroczną majówkę, która wypadła w tym roku tuż po świętach jest prosty sernik truskawkowy bez pieczenia. Jest to ciasto, które również może być podane w pucharku. Ja jednak wolę klasyczne wersje i przygotowałam akurat to ciasto w tortownicy. Łatwe w przygotowaniu, lekkie i pachnące letnimi truskawkami. Idealne na piknik lub spotkanie w letnim ogródku w gronie znajomych. Do przygotowania tego deseru potrzebujemy tak naprawdę kilku składników. Przygotowanie samego sernika nie zajmuje dużo czasu. Trzeba jednak mieć na uwadze czas chłodzenia ciasta w lodówce. Doskonale smakuje do kawy. Jest to taki rodzinny majówkowy sernik. Polecam!
Składniki:
1 kg sera trzykrotnie mielonego
500 g truskawek świeżych lub mrożonych
350 g ciastek czekoladowych
150 g cukru pudru
150 g masła
100 g czekolady gorzkiej
100 ml śmietany 30%
60 g cukru
60 g żelatyny
60 ml wody
8 g śmeitanfixu
Spód: Ciastka mielimy. Masło rozpuszczamy. Pokruszone ciastka zalewamy wystudzonym tłuszczem. Mieszamy. Masę wykładamy na dno tortownicy. Chłodzimy w lodówce przez godzinę.
Masa serowa: Truskawki myjemy(świeże myjemy). Podgrzewamy na małym ogniu z cukrem. Studzimy. Miksujemy na gładko. Mus przecieramy przez sitko do gładkości. Studzimy. Ser ucieramy z cukrem pudrem. Dodajemy mus truskawkowy. Krótko miksujemy do połączenia się składników. Zelatynę namaczamy w zimnej wodzie. Napęczniałą żelatynę lekko podgrzewamy. Wolnym strumieniem dodajemy do masy serowej. Miksujemy. Masę odstawiamy na chwilę. Po chwili lekko tężejącą masę wylewamy na spód tortownicy. Chłodzimy w lodówce przez trzy godziny.
Mus czekoladowy: Czekoladę kroimy na drobne kawałki. W garnku podgrzewamy śmietanę. Zalewamy nią czekoladę. Mieszamy. Odstawiamy do wystudzenia. Chłodzimy kilka godzin w lodówce. Zimny sos czekoladowy ubijamy na sztywno. Dodajmy śmietanfix. Krótko miksujemy. Mus czekoladowy smarujemy na serniku. Chłodzimy dwie godziny.
Składniki:
1 kg sera trzykrotnie mielonego
500 g truskawek świeżych lub mrożonych
350 g ciastek czekoladowych
150 g cukru pudru
150 g masła
100 g czekolady gorzkiej
100 ml śmietany 30%
60 g cukru
60 g żelatyny
60 ml wody
8 g śmeitanfixu
Spód: Ciastka mielimy. Masło rozpuszczamy. Pokruszone ciastka zalewamy wystudzonym tłuszczem. Mieszamy. Masę wykładamy na dno tortownicy. Chłodzimy w lodówce przez godzinę.
Masa serowa: Truskawki myjemy(świeże myjemy). Podgrzewamy na małym ogniu z cukrem. Studzimy. Miksujemy na gładko. Mus przecieramy przez sitko do gładkości. Studzimy. Ser ucieramy z cukrem pudrem. Dodajemy mus truskawkowy. Krótko miksujemy do połączenia się składników. Zelatynę namaczamy w zimnej wodzie. Napęczniałą żelatynę lekko podgrzewamy. Wolnym strumieniem dodajemy do masy serowej. Miksujemy. Masę odstawiamy na chwilę. Po chwili lekko tężejącą masę wylewamy na spód tortownicy. Chłodzimy w lodówce przez trzy godziny.
Mus czekoladowy: Czekoladę kroimy na drobne kawałki. W garnku podgrzewamy śmietanę. Zalewamy nią czekoladę. Mieszamy. Odstawiamy do wystudzenia. Chłodzimy kilka godzin w lodówce. Zimny sos czekoladowy ubijamy na sztywno. Dodajmy śmietanfix. Krótko miksujemy. Mus czekoladowy smarujemy na serniku. Chłodzimy dwie godziny.
Komentarze
Prześlij komentarz