Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Ciasto Wiśniowa Chmurka(bez pieczenia)

  Dzisiejsza moja propozycja to idealne ciasto na koniec lata. Mamy tu zarówno kwaskową, wiśniową galaretkę, jak i słodki krem. O jakim wypieku jest mowa? Oczywiście o Wiśniowej Chmurce. Tym razem jednak w wersji bez pieczenia. Przecież kto by chciał w upał spędzać długie godziny w kuchni. Moim zdaniem jest to ciasto uniwersalne, doskonałe na wiele okazji np: spotkania przy grillu, przyjęcia pod chmurką. To co wyróżnia ten deser to wyjątkowe połączenie prostego kremu, galaretki i herbatników. Polecam ! Składniki: krem śmietankowy 450 ml śmietany 30% 200 g cukru pudru 30 g śmietanfixu galaretka wiśniowa 500 ml wody 200 g wiśni wydrylowanych 120 g galaretki wiśniowej 50 g cukru dodatkowo 200 g herbatników kakaowych 30 g kakao do dekoracji Galaretka wiśniowa : Wiśnie umieszczamy w garnku o grubym dnie. Podlewamy lekko wodą. Dusimy. Dodajemy cukier . Dusimy do miękkości. Ciepłą masę miksujemy na gładko. Przecedzamy. Do masy dodajemy galaretkę wiśniową. Mieszamy. Zalewamy wrzątkiem. Mieszam

Prosty sernik truskawkowy(bez pieczenia)

Dla niektórych z was zapewne nastała już majówka. Dla mnie majówka od zawsze kojarzy się z czymś wyjątkowym. W szczególności z pysznym ciastem. Najlepiej żeby był prosty i smaczny. Jedną z propozycji na tegoroczną majówkę, która wypadła w tym roku tuż po świętach jest prosty sernik truskawkowy bez pieczenia. Jest to ciasto, które również może być podane w pucharku. Ja jednak wolę klasyczne wersje i przygotowałam akurat to ciasto w tortownicy. Łatwe w przygotowaniu, lekkie i pachnące letnimi truskawkami. Idealne na piknik lub spotkanie w letnim ogródku w gronie znajomych. Do przygotowania tego deseru potrzebujemy tak naprawdę kilku składników. Przygotowanie samego sernika nie zajmuje dużo czasu. Trzeba jednak mieć na uwadze czas chłodzenia ciasta w lodówce. Doskonale smakuje do kawy. Jest to taki rodzinny majówkowy sernik. Polecam!
Składniki:
1 kg sera trzykrotnie mielonego
500 g truskawek świeżych lub mrożonych
350 g ciastek czekoladowych
150 g cukru pudru
150 g masła
100 g czekolady gorzkiej
100 ml śmietany 30%
60 g cukru
60 g żelatyny
60 ml wody
8 g śmeitanfixu
Spód: Ciastka mielimy. Masło rozpuszczamy. Pokruszone ciastka zalewamy wystudzonym tłuszczem. Mieszamy. Masę wykładamy na dno tortownicy. Chłodzimy w lodówce przez godzinę.
Masa serowa: Truskawki myjemy(świeże myjemy). Podgrzewamy na małym ogniu z cukrem. Studzimy. Miksujemy na gładko. Mus przecieramy przez sitko do gładkości. Studzimy. Ser ucieramy z cukrem pudrem. Dodajemy mus truskawkowy. Krótko miksujemy do połączenia się składników. Zelatynę namaczamy w zimnej wodzie. Napęczniałą żelatynę lekko podgrzewamy. Wolnym strumieniem dodajemy do masy serowej. Miksujemy. Masę odstawiamy na chwilę. Po chwili lekko tężejącą masę wylewamy na spód tortownicy. Chłodzimy w lodówce przez trzy godziny.
Mus czekoladowy: Czekoladę kroimy na drobne kawałki. W garnku podgrzewamy śmietanę. Zalewamy nią czekoladę. Mieszamy. Odstawiamy do wystudzenia. Chłodzimy kilka godzin w lodówce. Zimny sos czekoladowy ubijamy na sztywno. Dodajmy śmietanfix. Krótko miksujemy. Mus czekoladowy smarujemy na serniku. Chłodzimy dwie godziny.


truskawki, sernik, sernik truskawkowy
sernik, truskawki, sernik truskawkowy
sernik, truskawki, sernik truskawkowy
Smacznego!

Komentarze

Popularne posty

Drukuj