Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Fit krówki mordoklejki

Czy domowe krówki mordoklejki mogą być fit? Oczywiście. Jest na to prosty sposób, który wam dzisiaj zdradzę. Wystarczy tak na prawdę trochę wyobraźni i odwagi aby go zrealizować. Według tradycyjnego przepisu, który znajdziecie na moim blogu wystarczy zamienić zwykły cukier na cukier brązowy, a mleko zamiast tradycyjnego 3,2% dać nieco odchudzone. Tylko tyle, a krówki stają się bardziej fit. Nie tracą przy tym swojego smaku i charakterystycznego wyglądu. Jest to deser dla wszystkich, którzy tęsknią za smakami i zapachami dzieciństwa. Taka mała sentymentalna podróż. Polecam!
Składniki:
250 ml mleka 0%
80 g cukru brązowego
50 g masła
Masło, mleko i cukier umieszczamy w garnku o grubym dnie. Zagotowujemy. Mieszamy tak do momentu, aż masa zacznie wrzeć. Ogień zmniejszamy. Gotujemy na małym ogniu przez 20 minut. Do momentu, aż masa nabierze brązowego koloru. Zdejmujemy z ognia. Studzimy. Przekładamy do małej kwadratowej formy(plastikowej)  wyłożonej papierem śniadaniowym. Chłodzimy w lodówc…

Prosty sernik truskawkowy(bez pieczenia)

Dla niektórych z was zapewne nastała już majówka. Dla mnie majówka od zawsze kojarzy się z czymś wyjątkowym. W szczególności z pysznym ciastem. Najlepiej żeby był prosty i smaczny. Jedną z propozycji na tegoroczną majówkę, która wypadła w tym roku tuż po świętach jest prosty sernik truskawkowy bez pieczenia. Jest to ciasto, które również może być podane w pucharku. Ja jednak wolę klasyczne wersje i przygotowałam akurat to ciasto w tortownicy. Łatwe w przygotowaniu, lekkie i pachnące letnimi truskawkami. Idealne na piknik lub spotkanie w letnim ogródku w gronie znajomych. Do przygotowania tego deseru potrzebujemy tak naprawdę kilku składników. Przygotowanie samego sernika nie zajmuje dużo czasu. Trzeba jednak mieć na uwadze czas chłodzenia ciasta w lodówce. Doskonale smakuje do kawy. Jest to taki rodzinny majówkowy sernik. Polecam!
Składniki:
1 kg sera trzykrotnie mielonego
500 g truskawek świeżych lub mrożonych
350 g ciastek czekoladowych
150 g cukru pudru
150 g masła
100 g czekolady gorzkiej
100 ml śmietany 30%
60 g cukru
60 g żelatyny
60 ml wody
8 g śmeitanfixu
Spód: Ciastka mielimy. Masło rozpuszczamy. Pokruszone ciastka zalewamy wystudzonym tłuszczem. Mieszamy. Masę wykładamy na dno tortownicy. Chłodzimy w lodówce przez godzinę.
Masa serowa: Truskawki myjemy(świeże myjemy). Podgrzewamy na małym ogniu z cukrem. Studzimy. Miksujemy na gładko. Mus przecieramy przez sitko do gładkości. Studzimy. Ser ucieramy z cukrem pudrem. Dodajemy mus truskawkowy. Krótko miksujemy do połączenia się składników. Zelatynę namaczamy w zimnej wodzie. Napęczniałą żelatynę lekko podgrzewamy. Wolnym strumieniem dodajemy do masy serowej. Miksujemy. Masę odstawiamy na chwilę. Po chwili lekko tężejącą masę wylewamy na spód tortownicy. Chłodzimy w lodówce przez trzy godziny.
Mus czekoladowy: Czekoladę kroimy na drobne kawałki. W garnku podgrzewamy śmietanę. Zalewamy nią czekoladę. Mieszamy. Odstawiamy do wystudzenia. Chłodzimy kilka godzin w lodówce. Zimny sos czekoladowy ubijamy na sztywno. Dodajmy śmietanfix. Krótko miksujemy. Mus czekoladowy smarujemy na serniku. Chłodzimy dwie godziny.
truskawki, sernik, sernik truskawkowy
sernik, truskawki, sernik truskawkowy
sernik, truskawki, sernik truskawkowy
Smacznego!

Komentarze

Popularne posty

Drukuj