Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Fit krówki mordoklejki

Czy domowe krówki mordoklejki mogą być fit? Oczywiście. Jest na to prosty sposób, który wam dzisiaj zdradzę. Wystarczy tak na prawdę trochę wyobraźni i odwagi aby go zrealizować. Według tradycyjnego przepisu, który znajdziecie na moim blogu wystarczy zamienić zwykły cukier na cukier brązowy, a mleko zamiast tradycyjnego 3,2% dać nieco odchudzone. Tylko tyle, a krówki stają się bardziej fit. Nie tracą przy tym swojego smaku i charakterystycznego wyglądu. Jest to deser dla wszystkich, którzy tęsknią za smakami i zapachami dzieciństwa. Taka mała sentymentalna podróż. Polecam!
Składniki:
250 ml mleka 0%
80 g cukru brązowego
50 g masła
Masło, mleko i cukier umieszczamy w garnku o grubym dnie. Zagotowujemy. Mieszamy tak do momentu, aż masa zacznie wrzeć. Ogień zmniejszamy. Gotujemy na małym ogniu przez 20 minut. Do momentu, aż masa nabierze brązowego koloru. Zdejmujemy z ognia. Studzimy. Przekładamy do małej kwadratowej formy(plastikowej)  wyłożonej papierem śniadaniowym. Chłodzimy w lodówc…

Sernik stracciatella z musem morelowym

Wielkanoc już za nami. U mnie w domu  stół uginał się od słodkości i smakołyków. Jednym z pewniaków, który zawsze się udaje jest sernik. zarówno w wersji pieczonej i na zimno. W święta przygotowałam klasyczny pieczony. Jednak teraz po świętach Wielkanocnych przyszłą pora na coś lżejszego. Sernik stracciatella z musem morelowym to deser dosyć szybki i łatwy. Coś dla prawdziwych łasuchów. Kawałki czekolady są punktem obowiązkowym w tym przepisie. Wyczuwalne i bardzo pyszne. Kwaskowy mus morelowy w oparciu o dżem z prawdziwych moreli to prawdziwy rarytas w tym cieście. Nie ma co tu dłużej kryć jestem wielką fanką takich smacznych i czekoladowych deserów. Sernik stracciatella z musem morelowym moim zdaniem to doskonała propozycja na początek majówki. Polecam!
Składniki:
1 kg sera trzykrotnie mielonego
500 g ciastek czekoladowych
250 g kremu czekoladowego
350 g dżemu morelowego
200 g cukru pudru
200 g czekolady gorzkiej
200 ml jogurtu naturalnego
120 g żelatyny
100 ml wody
Sernik: Czekoladę kroimy na drobne kawałki. Ciastka czekoladowe mielimy. Do ciastek dodajemy krem czekoladowy i mieszamy. Wykładamy na spód tortownicy. Chłodzimy co najmniej dwie godziny. Sernik miksujemy z cukrem pudrem. Dodajemy jogurt naturalny. Krótko miksujemy. Do masy dodajemy kawałki czekolady. Mieszamy. 60 g żelatyny rozpuszczamy w 50 ml zimnej wody. Zastygłą żelatynę lekko podgrzewamy. Dodajemy do masy serowej. Mieszamy. Masę serową wylewamy na ciastka. Chłodzimy trzy godziny.
Mus morelowy: Dżem morelowy podgrzewamy. Studzimy. Miksujemy. Przecieramy. Do masy morelowej dodajemy 50 ml wody.  Całość zagotowujemy. Dodajemy 60 g żelatyny. Mieszamy do momentu rozpuszczenia. Studzimy. Gdy mus morelowy zacznie tężeć wylewamy go na schłodzony ser. Całość chłodzimy najlepiej przez całą noc, minimum dwie godziny.
sernik na zimno, sernik stracciatella
sernik na zimno, sernik stracciatella
sernik na zimno, sernik stracciatella
Smacznego!

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty

Drukuj