Wielkanoc już za nami. U mnie w domu stół uginał się od słodkości i smakołyków. Jednym z pewniaków, który zawsze się udaje jest sernik. zarówno w wersji pieczonej i na zimno. W święta przygotowałam klasyczny pieczony. Jednak teraz po świętach Wielkanocnych przyszłą pora na coś lżejszego. Sernik stracciatella z musem morelowym to deser dosyć szybki i łatwy. Coś dla prawdziwych łasuchów. Kawałki czekolady są punktem obowiązkowym w tym przepisie. Wyczuwalne i bardzo pyszne. Kwaskowy mus morelowy w oparciu o dżem z prawdziwych moreli to prawdziwy rarytas w tym cieście. Nie ma co tu dłużej kryć jestem wielką fanką takich smacznych i czekoladowych deserów. Sernik stracciatella z musem morelowym moim zdaniem to doskonała propozycja na początek majówki. Polecam!
Składniki:
1 kg sera trzykrotnie mielonego
500 g ciastek czekoladowych
250 g kremu czekoladowego
350 g dżemu morelowego
200 g cukru pudru
200 g czekolady gorzkiej
200 ml jogurtu naturalnego
120 g żelatyny
100 ml wody
Sernik: Czekoladę kroimy na drobne kawałki. Ciastka czekoladowe mielimy. Do ciastek dodajemy krem czekoladowy i mieszamy. Wykładamy na spód tortownicy. Chłodzimy co najmniej dwie godziny. Sernik miksujemy z cukrem pudrem. Dodajemy jogurt naturalny. Krótko miksujemy. Do masy dodajemy kawałki czekolady. Mieszamy. 60 g żelatyny rozpuszczamy w 50 ml zimnej wody. Zastygłą żelatynę lekko podgrzewamy. Dodajemy do masy serowej. Mieszamy. Masę serową wylewamy na ciastka. Chłodzimy trzy godziny.
Mus morelowy: Dżem morelowy podgrzewamy. Studzimy. Miksujemy. Przecieramy. Do masy morelowej dodajemy 50 ml wody. Całość zagotowujemy. Dodajemy 60 g żelatyny. Mieszamy do momentu rozpuszczenia. Studzimy. Gdy mus morelowy zacznie tężeć wylewamy go na schłodzony ser. Całość chłodzimy najlepiej przez całą noc, minimum dwie godziny.
Składniki:
1 kg sera trzykrotnie mielonego
500 g ciastek czekoladowych
250 g kremu czekoladowego
350 g dżemu morelowego
200 g cukru pudru
200 g czekolady gorzkiej
200 ml jogurtu naturalnego
120 g żelatyny
100 ml wody
Sernik: Czekoladę kroimy na drobne kawałki. Ciastka czekoladowe mielimy. Do ciastek dodajemy krem czekoladowy i mieszamy. Wykładamy na spód tortownicy. Chłodzimy co najmniej dwie godziny. Sernik miksujemy z cukrem pudrem. Dodajemy jogurt naturalny. Krótko miksujemy. Do masy dodajemy kawałki czekolady. Mieszamy. 60 g żelatyny rozpuszczamy w 50 ml zimnej wody. Zastygłą żelatynę lekko podgrzewamy. Dodajemy do masy serowej. Mieszamy. Masę serową wylewamy na ciastka. Chłodzimy trzy godziny.
Mus morelowy: Dżem morelowy podgrzewamy. Studzimy. Miksujemy. Przecieramy. Do masy morelowej dodajemy 50 ml wody. Całość zagotowujemy. Dodajemy 60 g żelatyny. Mieszamy do momentu rozpuszczenia. Studzimy. Gdy mus morelowy zacznie tężeć wylewamy go na schłodzony ser. Całość chłodzimy najlepiej przez całą noc, minimum dwie godziny.
Wygląda apetycznie :)
OdpowiedzUsuń