Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Ciasto Ferrero Rocher (bez pieczenia)

Przygotowania do świat czas zacząć. Jednym z elementów tych przygotowani jest ciasto, które uwielbia cała rodzinna. Jednym z nich jest ciasto Ferero Rocher które doskonale wkomponowuje się w atmosferę świat. Ciasto dosyć łatwo przygotować. Czas jego przygotowania nie zajmie nam dużo czasu. To co wyróżnia to ciasto jest wyjątkowa masa czekoladowo-orzechowa oraz pyszne herbatniki. U mnie w domu nie ma świat bez tego wypieku. Polecam ! Składniki: masa czekoladowo-orzechowa 300 ml śmietany 30% 250 g serka mascarpone 150 g kremu czekoladowego 150 g cukru pudru 50 g orzechów laskowych mielonych 10g śmietanfixu dodatkowo 300 g herbatników czekoladowych  Masa czekoladowo-orzechowa : Zimną śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder. Miksujemy. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Dodajemy śmietanfix. Miksujemy. Dodajemy krem czekoladowy i orzechy. Miksujemy.  Na kwadratowej formie układamy na dnie herbatniki. Na herbatnikach układamy 1/3 kremu. Na kremie ponownie układamy herbatniki. N

Tort Dark Red Velvet

Klasyka amerykańskiej kuchni, a właściwie cukiernictwa. Oprócz brownie, które u nas doczekało się wielu wersji ten tort jest równie popularny. Czasem mam wrażenie, że jest to drugie po bronie najpopularniejsze amerykańskie ciasto w Polsce. Mój przepis jednak lekko zmodyfikowałam nadając ciastu nieco ciemniejszego, bordowego koloru. Był to efekt pomyłki, która okazała się równie smaczna co ciekawa w wyglądzie. Moim zdaniem tort dark red velvet zagości na moim i myślę, że i waszym stole nieco częściej niż kilka razy w roku. Jest to ciasto, które można przygotować w dwie godziny. Nie namęczymy się przy nim, a efekt zrobi wrażenie. Tort zachwyca swoją prostotą i wyjątkowym kremem. Co ważne do przygotowania tego kremu użyłam serka kanapkowego.  Mogę was z całą pewnością zachęcić to wypróbowania, spróbowania i posmakowania tego pysznego amerykańskiego tortu o interesującej nazwie dark red velvet. Polecam!
Składniki:
ciasto
400 g mąki pszennej
200 g cukru
200 ml kefiru
200 ml oleju
30 g cukru waniliowego
15 g kakao
8 g proszku do pieczenia
1 opakowanie barwnika spożywczego czerwonego
3 jajka
krem
500 ml śmietany 30%
250 g serka mascarpone
250 g serka kanapkowego
250 g cukru pudru
10 g śmietanfixu
Ciasto: Suche składniki mieszamy i przesiewamy. Jajka ubijamy z cukrem. Dodajemy wolnym strumieniem olej. Dodajemy kefir. Miksujemy. Do masy dodajemy barwnik i suche składniki. Miksujemy do powstania jednolitego ciasta. Ciasto przelewamy do małej około 20 cm tortownicy wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Pieczemy około 45 minut w 180 stopniach. Studzimy. Ciasto kroimy na cztery części.
Krem: Zimną śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder i śmietanfix. Miksujemy. Do masy dodajemy serek madcarpone i kanapkowy. Całość miksujemy do powstania gładkiego kremu.
Masę smarujemy na pierwszym blacie ciasta. Przykrywamy drugim blatem na którym smarujemy ponownie 1/3 kremu. Na kremie układamy trzeci blat. Na blacie smarujemy pozostały krem. Ostatni wolny blat kruszymy i ozdabiamy nim wierzch tortu. Chłodzimy dwie godziny.


tort, tort z kremem, krem, tort dark red velvet
tort, krem, tort dark red velvet
Smacznego!

Komentarze

Popularne posty

Drukuj