Wuzetka jest to ciasto, które nieodłącznie kojarzy się z Warszawą. Podobno nazwa tego pysznego ciastka wzięła się od słynnej trasy W-Z. Tu jednak historia nieco się komplikuje, gdyż nazwa podobno pochodzi od cukierni przy kinie Muranów, która mieściła się przy wspomnianej przez zemnie trasie. Trudno jednak zgadnąć jaka była prawda. Pewne jest jednak, że ciastko powstało na przełomie lat 40. i 50. Moim zdaniem jest to jedno z najlepszych ciastek. Daje doskonałe pole do popisu. Dziś mam dla was jedną z takich małych wariacji. Tort Wuzetka to eleganckie i efektowne podanie wspaniałego ciastka. Równie pyszne i smaczne co jego oryginalna wersja. Szybkie i łatwe w przygotowaniu. Nie wymaga dużo roboty i pieczenia. Składniki potrzebne do wykonania tortu wuzet nie są trudno dostępne. Jest to tort doskonały na przyjęcia i urodziny. Czekoladowy biszkopt przekładany kremem śmietankowym na pewno wszystkim posmakuje. Polecam!
Składniki:
ciasto czekoladowe
300 g mąki pszennej
120 g cukru
50 ml oleju
30 g kakao
8 g proszku do pieczenia
7 jajek
krem śmietankowy
350 ml śmietany 30%
150 g serka mascarpone
200 g cukru pudru
30 g śmietanfixu
nasączenie
50 ml wody
50 ml likieru czekoladowego
dekoracja
250 ml śmietany 30%
100 g cukru
100 g wiśni w syropie
10 g śmietanfixu
Ciasto: Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Do ubitych jajek dodajemy olej. Miksujemy krótko. Dodajemy proszek do pieczenia, kakao i mąkę. Miksujemy. Ciasto przelewamy do tortownicy wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Pieczemy około 65 minut do tzw. suchego patyczka. Studzimy. Ciasto dzielimy na trzy części.
Krem śmietankowy: Zimną śmietankę ubijamy. Dodajemy cukier puder i śmietanfix. Krótko miksujemy. Dodajemy serek mascrapone. Miksujemy. Chłodizmy w lodówce przez 30 minut.
Nasączenie: Likier łączymy z wodą.
Pierwszy blat ciasta nasączamy i przekładamy 1/3 kremu. Następnie przekładamy kolejnym blatem ciasta, które nasączamy. Smarujemy 1/3 kremu. Układamy ostatni blat ciasta. Pozostałym kremem obtaczamy boki tortu. Chłodzimy przez 30 minut.
Dekoracja: Zimną śmietanę ubijamy. Dodajemy cukier puder i śmietanfix. Smarujemy wierzch tortu. Tworzymy efektowne kleksy. Ozdabiamy wiśniami. Ponownie tort chłodzimy przez 30 minut.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz