Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Ciasto Truskawkowa chmurka

Obecnie ciastka, które zawierają w swojej nazwie chmurkę cieszą się ogromną popularnością. Nie ma się co dziwić. Są łatwe, pyszne i pełne galaretki. Połączenie galaretki i bitej śmietany jest to zawsze strzał w dziesiątkę. Moja propozycja na deser wpisuję się w tą modę. Ciasto Truskawkowa chmurka to taka kwintesencja moich ulubionych smaków lata. Mamy tu kruchy spód czyli herbatniki, galaretkę owocową i krem na bazie bitej śmietany. Ciasto truskawkowa chmurka to deser doskonały na przyjęcia ze znajomymi. Przygotowuje się go stosunkowo szybko i łatwo. Owoce i galaretkę możemy dowolnie zmieniać. Ten deser jest jednym z moich ulubionych przygotowywanych podczas lata. Polecam!
Składniki:
500 ml śmietany 30%
400 ml wody
300 g truskawek świeżych lub mrożonych
200 g cukru pudru
120 g galaretek truskawkowych
100 g herbatników
100 g płatków czekoladowych
15 g śmietanfixu
Truskawki rozmrażamy. Kroimy na ćwiartki. Obie galaretki rozpuszczamy we wrzącej wodzie. Studzimy. Do wystudzonych galaretek…

Brownie a'la tiramisu

Takiego połączenia smaków jeszcze nie zrobiłam. Pyszne czekoladowe brownie i do tego masa kajmakowa o smaku tiramisu. Są to smaki, którym się nikt nie oprze. Ciasto brownie nie od dziś wiadomo cieszy się nie małą popularnością. Zawiera w sobie wszystko to co powinno mieć dobre ciasto czekoladowe na weekend czyli łatwość wykonania, smak oraz prostotę. Dodatek kremu o smaku tiramisu nie tylko dodaje włoskiego charakteru temu brownie, ale również niezwykłego aromatu. Brownie a'la tiramisu to wypiek nie banalny, wyrazisty i bardzo wyjątkowy. Szybkość wykonania brownie sprawia, iż ciasto znajduje się w moim osobistym top 10. Brownie a'la tiramisu to wypiek, który spokojnie mogę wam polecić. Polecam!
Składniki:
300 g masy kajmakowej o smaku tiramisu
200 g czekolady mlecznej
200 g mąki pszennej
150 g cukru
150 g masła
4 g proszku do pieczenia
4 jajka
Czekoladę łamiemy na kawałki. Masło wraz z czekoladą rozpuszczamy. Studzimy. Jajka wraz z cukrem ubijamy na puszystą masę. Dodajemy sos czekoladowy. Miksujemy. Następnie do masy dodajemy mąkę i proszek do pieczenia. Miksujemy. Masę kajmakową podgrzewamy. Studzimy.
Małą tortownicę smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. 1/2 ciasta lejemy do formy. Następnie 1/3 masy kajmakowej o smaku tiramisu lejemy na ciasto. Na masie kajmakowej ponownie 1/2 ciasta. Na cieście kolejna cześć masy kajmakowej. Na masie kajmakowej ostatnia część ciasta. Wszystkie warstwy ciasta i masy delikatnie ze sobą mieszamy. Ciasto pieczemy około 45 minut w 180 stopniach. Studzimy. Pozostałą masą kajmakową o smaku tiramisu ozdabiamy brownie.
brownie, tiramisu, brownie a'la tiramisu

brownie, tiramisu, brownie a'la tiramisu
Smacznego!

Komentarze

Popularne posty

Drukuj