Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Życzenia świąteczne

 Z okazji nadchodzących świąt Wielkanocnych składam wszystkim życzenia zdrowych :) radosnych świąt :) oraz mokrego dyngusa :)  życzy autorka bloga

Brownie a'la tiramisu

Takiego połączenia smaków jeszcze nie zrobiłam. Pyszne czekoladowe brownie i do tego masa kajmakowa o smaku tiramisu. Są to smaki, którym się nikt nie oprze. Ciasto brownie nie od dziś wiadomo cieszy się nie małą popularnością. Zawiera w sobie wszystko to co powinno mieć dobre ciasto czekoladowe na weekend czyli łatwość wykonania, smak oraz prostotę. Dodatek kremu o smaku tiramisu nie tylko dodaje włoskiego charakteru temu brownie, ale również niezwykłego aromatu. Brownie a'la tiramisu to wypiek nie banalny, wyrazisty i bardzo wyjątkowy. Szybkość wykonania brownie sprawia, iż ciasto znajduje się w moim osobistym top 10. Brownie a'la tiramisu to wypiek, który spokojnie mogę wam polecić. Polecam!
Składniki:
300 g masy kajmakowej o smaku tiramisu
200 g czekolady mlecznej
200 g mąki pszennej
150 g cukru
150 g masła
4 g proszku do pieczenia
4 jajka
Czekoladę łamiemy na kawałki. Masło wraz z czekoladą rozpuszczamy. Studzimy. Jajka wraz z cukrem ubijamy na puszystą masę. Dodajemy sos czekoladowy. Miksujemy. Następnie do masy dodajemy mąkę i proszek do pieczenia. Miksujemy. Masę kajmakową podgrzewamy. Studzimy.
Małą tortownicę smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. 1/2 ciasta lejemy do formy. Następnie 1/3 masy kajmakowej o smaku tiramisu lejemy na ciasto. Na masie kajmakowej ponownie 1/2 ciasta. Na cieście kolejna cześć masy kajmakowej. Na masie kajmakowej ostatnia część ciasta. Wszystkie warstwy ciasta i masy delikatnie ze sobą mieszamy. Ciasto pieczemy około 45 minut w 180 stopniach. Studzimy. Pozostałą masą kajmakową o smaku tiramisu ozdabiamy brownie.
brownie, tiramisu, brownie a'la tiramisu

brownie, tiramisu, brownie a'la tiramisu
Smacznego!

Komentarze

Popularne posty

Drukuj