Brownie pomarańczowe

Czekolada jest dobra na wszystko. Ciasta czekoladowe są doskonałe na poprawę humoru. Brownie to doskonały wypiek na weekend. Te krótkie stwierdzenia pokazują, że współcześnie nie możemy obejść się bez czekolady. Czekoladę wykorzystujemy zarówno w szeroko rozumianym przemyśle, jak i w cukiernictwie. Możliwości jakie daje nam czekolada są nie ograniczone. Dziś właśnie przygotowałam taki wypiek, który uwzględnia w sobie prostotę i łatwość wykonania z doskonałym smakiem. Brownie pomarańczowe to pyszne, wilgotne i bardzo miękkie ciasto. Zapach i aromat pomarańczy nadaje wypiekowi niezwykłego smaku temu nie banalnemu ciastu. Brownie pomarańczowe przygotujemy tak na prawdę bardzo szybko. Jedno wiem na pewno, że brownie spodoba się wszystkim miłośnikom czekolady. Polecam!
Składniki:
200 g czekolady gorzkiej
200 g mąki pszennej
150 g masła
100 g cukru
50 g cukru pudru
50 ml soku pomarańczowego
30 g cukru pomarańczowego
8 g proszku do pieczenia
4 jajka
aromat pomarańczowy
Czekoladę łamiemy na kawałki. Umieszczamy w garnku wraz z pokrojonym w kostkę masłem, 50 g cukru, cukrem pomarańczowym oraz sokiem pomarańczowym. Rozpuszczamy składniki w garnku. Studzimy. Jajka ubijamy wraz z cukrem na puszystą masę. Dodajemy powoli sos czekoladowy. Miksujemy. Do masy dodajemy mąkę oraz proszek do pieczenia. Miksujemy. Ciasto przelewamy do małej tortownicy wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Pieczemy około 40 minut w 180 stopniach. Studzimy. Wystudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.


brownie pomarańczowe, ciasto pomarańczowe, brownie
brownie, ciasto pomarańczowe, brownie pomarańczowe
Smacznego!

Komentarze