Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Ciasto Truskawkowa chmurka

Obecnie ciastka, które zawierają w swojej nazwie chmurkę cieszą się ogromną popularnością. Nie ma się co dziwić. Są łatwe, pyszne i pełne galaretki. Połączenie galaretki i bitej śmietany jest to zawsze strzał w dziesiątkę. Moja propozycja na deser wpisuję się w tą modę. Ciasto Truskawkowa chmurka to taka kwintesencja moich ulubionych smaków lata. Mamy tu kruchy spód czyli herbatniki, galaretkę owocową i krem na bazie bitej śmietany. Ciasto truskawkowa chmurka to deser doskonały na przyjęcia ze znajomymi. Przygotowuje się go stosunkowo szybko i łatwo. Owoce i galaretkę możemy dowolnie zmieniać. Ten deser jest jednym z moich ulubionych przygotowywanych podczas lata. Polecam!
Składniki:
500 ml śmietany 30%
400 ml wody
300 g truskawek świeżych lub mrożonych
200 g cukru pudru
120 g galaretek truskawkowych
100 g herbatników
100 g płatków czekoladowych
15 g śmietanfixu
Truskawki rozmrażamy. Kroimy na ćwiartki. Obie galaretki rozpuszczamy we wrzącej wodzie. Studzimy. Do wystudzonych galaretek…

Cytrynowe brownie

Brownie jak wiadomo jest jednym z moich ulubionych ciast. Pyszne, mocno czekoladowe , a przy tym bardzo łatwe w przygotowaniu. Bardzo lubię brownie za to również, że jest to ciasto bardzo podobne do naszego murzynka. Dziś przygotowałam dla was wypiek, który łączy w sobie smak klasycznego brownie z nutą cytrusową. Jest to brownie pełne czekolady, ale pachnące cytryną, która nadaje ciastu niezwykłego aromatu. Cytrynowe brownie jest to ciasto bardzo miękkie, ale zarazem bardzo wilgotne. Doskonale sprawdzi się podczas spotkań. To co wyróżnia to brownie na tle innych, to przede wszystkim prostota i smak. Cytrynowe brownie jest to jedno z tych ciast, po które sięgam gdy nie mam humoru. Poprawa nastroju gwarantowana. Polecam!
Składniki:
200 g czekolady gorzkiej
200 g maki pszennej
150 g masła
150 g cukru
150 g cukru pudru
150 ml wody
100 ml soku z cytryny
8 g proszku do pieczenia
3 jajka
aromat cytrynowy
skórka pomarańczowa do dekoracji
Czekoladę łamiemy na kawałki. Masło kroimy na mniejsze kawałki. W garnku umieszczamy masło, czekoladę, 80 g cukru i 70 ml wody. Mieszamy do momentu rozpuszczenia się składników. Studzimy. Jajka ucieramy z pozostałym cukrem na puszystą masę. Lejemy wolnym strumieniem sos czekoladowy.Dodajemy sok z cytryny. Miksujemy. Do masy dodajemy mąkę pszenną, aromat i proszek do pieczenia. Miksujemy.  Małą tortownicę smarujemy masłem i obsypujemy bułka tartą. Przelewamy ciasto. Pieczemy około 50- 60 minut w 180 stopniach. Studzimy. Cukier puder ucieramy z 80 ml ciepłej wody. Polewamy ciasto. Dekorujemy skórką pomarańczową.
brownie, cytrynowe brownie,ciasto czekoladowe,cytryna
brownie,ciasto czekoladowe, cytrynowe brownie,cytryna
brownie, cytryna, cytrynowe brownie,ciasto czekoladowe
Smacznego!

Komentarze

Popularne posty

Drukuj