Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Ciasto Ferrero Rocher (bez pieczenia)

Przygotowania do świat czas zacząć. Jednym z elementów tych przygotowani jest ciasto, które uwielbia cała rodzinna. Jednym z nich jest ciasto Ferero Rocher które doskonale wkomponowuje się w atmosferę świat. Ciasto dosyć łatwo przygotować. Czas jego przygotowania nie zajmie nam dużo czasu. To co wyróżnia to ciasto jest wyjątkowa masa czekoladowo-orzechowa oraz pyszne herbatniki. U mnie w domu nie ma świat bez tego wypieku. Polecam ! Składniki: masa czekoladowo-orzechowa 300 ml śmietany 30% 250 g serka mascarpone 150 g kremu czekoladowego 150 g cukru pudru 50 g orzechów laskowych mielonych 10g śmietanfixu dodatkowo 300 g herbatników czekoladowych  Masa czekoladowo-orzechowa : Zimną śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder. Miksujemy. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Dodajemy śmietanfix. Miksujemy. Dodajemy krem czekoladowy i orzechy. Miksujemy.  Na kwadratowej formie układamy na dnie herbatniki. Na herbatnikach układamy 1/3 kremu. Na kremie ponownie układamy herbatniki. N

Cytrynowe brownie

Brownie jak wiadomo jest jednym z moich ulubionych ciast. Pyszne, mocno czekoladowe , a przy tym bardzo łatwe w przygotowaniu. Bardzo lubię brownie za to również, że jest to ciasto bardzo podobne do naszego murzynka. Dziś przygotowałam dla was wypiek, który łączy w sobie smak klasycznego brownie z nutą cytrusową. Jest to brownie pełne czekolady, ale pachnące cytryną, która nadaje ciastu niezwykłego aromatu. Cytrynowe brownie jest to ciasto bardzo miękkie, ale zarazem bardzo wilgotne. Doskonale sprawdzi się podczas spotkań. To co wyróżnia to brownie na tle innych, to przede wszystkim prostota i smak. Cytrynowe brownie jest to jedno z tych ciast, po które sięgam gdy nie mam humoru. Poprawa nastroju gwarantowana. Polecam!
Składniki:
200 g czekolady gorzkiej
200 g maki pszennej
150 g masła
150 g cukru
150 g cukru pudru
150 ml wody
100 ml soku z cytryny
8 g proszku do pieczenia
3 jajka
aromat cytrynowy
skórka pomarańczowa do dekoracji
Czekoladę łamiemy na kawałki. Masło kroimy na mniejsze kawałki. W garnku umieszczamy masło, czekoladę, 80 g cukru i 70 ml wody. Mieszamy do momentu rozpuszczenia się składników. Studzimy. Jajka ucieramy z pozostałym cukrem na puszystą masę. Lejemy wolnym strumieniem sos czekoladowy.Dodajemy sok z cytryny. Miksujemy. Do masy dodajemy mąkę pszenną, aromat i proszek do pieczenia. Miksujemy.  Małą tortownicę smarujemy masłem i obsypujemy bułka tartą. Przelewamy ciasto. Pieczemy około 50- 60 minut w 180 stopniach. Studzimy. Cukier puder ucieramy z 80 ml ciepłej wody. Polewamy ciasto. Dekorujemy skórką pomarańczową.


brownie, cytrynowe brownie,ciasto czekoladowe,cytryna
brownie,ciasto czekoladowe, cytrynowe brownie,cytryna
brownie, cytryna, cytrynowe brownie,ciasto czekoladowe
Smacznego!

Komentarze

Popularne posty

Drukuj