Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Sernik "Misz-masz"

Sernik to od lat obowiązkowy punk na świątecznym stole. Staram się tworzyć i piec takie sernik, które będą jedyne w swoim rodzaju. Jednym z nich jest właśnie sernik "Misz-masz". A co kryję się pod tą tajemniczą nazwą "Misz-masz"? A wszystko to co kojarzymy z tymi wyjątkowymi świętami Bożego Narodzenia. W tym serniku znajdziemy zarówno rodzynki, jak i mak oraz migdały. Jest to wypiek, któremu trudno się oprzeć. Sposób pieczenia jest klasyczny i wszystkim znany. Jest to łatwy i prosty wypiek. Sernik "Misz-masz" był bardzo smaczny i od razu spodobał się mojej rodzinie. Myślę, że wam też posmakuje. Polecam!
Składniki:
ciasto kruche
200 g mąki pszennej
125 g masła
100 g cukru pudru
20 ml śmietany 12%
6 g proszku do pieczenia
3 żółtka
masa serowa
1 kg sera trzykrotnie mielonego
150 g cukru
100 g masła
100 g masy marcepanowej
50 g suchego maku
50 g rodzynek
50 g migdałów w płatkach
30 g mąki ziemniaczanej
30 g cukru waniliowego
20 g mąki pszennej
3 jajka
aromat …

Sernik Pina Colada (bez pieczenia)

Gdy na horyzoncie kolejna fala upałów przed nami. Doskonałym rozwiązaniem jest sięgniecie po pyszny i bardzo orzeźwiający sernik Pina Colada.  Ten smaczny deser nie wymaga pieczenia. Przygotowuje się go bardzo szybko i jest nie zawodny podczas spotkań z przyjaciółmi. Zaskakuje smakiem i wyglądem. Sernik Pina Colada w swojej nazwie nawiązuje do znanego napoju. Podobnie jak jego koktajlowy odpowiednik doskonale orzeźwia. Co tu dużo mówić, ale połączenie lekkiego sernika z mleczkiem kokoswym nie może nie smakować. Całość dopełnia galaretka anansowa. Sernik Pina Colada to jeden z najsmaczniejszych serników na zimno jaki kiedykolwiek jadłam. Dla mnie jest to numer jeden tegorocznych wakacji. Polecam!
Składniki:
1 kg sera trzykrotnie mielonego
600 ml wody (do galaretek)
400 g ananasa w syropie
300 ml mleczka kokosowego
300 g kruchych rurek z nadzieniem
200 g cukru pudru
120 g galaretki anansowej
50 g żelatyny
50 ml wody
Ananasy odsączamy z syropu. Syrop odkładamy, będzie nam jeszcze potrzebny. Ser i cukier miksujemy razem do połączenia się składników.  Dodajemy mleczko kokosowe. Miksujemy. Dodajemy syrop. Miksujemy. W zimnej wodzie rozpuszczamy żelatynę. Napęczniałą żelatynę podgrzewamy. Wolnym strumieniem dodajemy do masy żelatynę. Mieszamy. Na dnie tortownicy układamy kruche rurki z nadzieniem. Na rurki wylewamy masę serową. Chłodzimy sernik co najmniej dwie godziny. Galaretkę rozpuszczam w 600 ml wrzącej wody. Studzę. Wystudzoną galaretkę chłodzę w lodówce. Na stężałym serniku układam plastry ananasa. Wylewam tężejącą galaretkę. Chłodzę przez co najmniej dwie godziny.
sernik,sernik na zimno,sernik Pina Colada
sernik,sernik na zimno,sernik pina colada
sernik, sernik na zimno,sernik Pina Colada
Smacznego!

Komentarze

Popularne posty

Drukuj