Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Zapiekane tosty z konfiturą

Jeden z najprostszych dań śniadaniowych. Do tej pory jednak preferowałam klasyczną wersję, tylko przypieczona bułka. Jednak od kąt zrobiłam tą wersję z konfitura to od razu ja pokochała. Zapiekane tosty z konfiturą przygotowuje się równie szybko co jej tradycyjną wersję. Są przy tym smaczne i bardzo łatwe. Oczywiście w przygotowanie tego dania można poprosić dzieci o pomoc. Na pewno się ucieszą. Moim zdaniem to danie jest doskonałe i na śniadanie i na kolację. Takie danie jak tosty zapiekane z konfiturą doskonale wpisują się w szybkie śniadania, których przygotowanie nie zajmuje nam dużo czasu. Moim zdaniem zapiekane tosty z konfiturą są doskonałe na każdą okazję. Polecam!
Składniki:
150 g konfitury truskawkowej
120 g bułki tartej
100 ml oleju
50 ml mleka
2 jajka
2 bułki słodkie
Bułki powinny być najlepiej wczorajsze. Bułki kroimy na pół. Smarujemy każdą bułkę konfiturą. Składamy kanapkę. W naczyniu mieszamy jajko i mleko. Moczymy bułkę. Następnie bułkę obtaczamy w bułce tartej. Olej …

Sernik Pina Colada (bez pieczenia)

Gdy na horyzoncie kolejna fala upałów przed nami. Doskonałym rozwiązaniem jest sięgniecie po pyszny i bardzo orzeźwiający sernik Pina Colada.  Ten smaczny deser nie wymaga pieczenia. Przygotowuje się go bardzo szybko i jest nie zawodny podczas spotkań z przyjaciółmi. Zaskakuje smakiem i wyglądem. Sernik Pina Colada w swojej nazwie nawiązuje do znanego napoju. Podobnie jak jego koktajlowy odpowiednik doskonale orzeźwia. Co tu dużo mówić, ale połączenie lekkiego sernika z mleczkiem kokoswym nie może nie smakować. Całość dopełnia galaretka anansowa. Sernik Pina Colada to jeden z najsmaczniejszych serników na zimno jaki kiedykolwiek jadłam. Dla mnie jest to numer jeden tegorocznych wakacji. Polecam!
Składniki:
1 kg sera trzykrotnie mielonego
600 ml wody (do galaretek)
400 g ananasa w syropie
300 ml mleczka kokosowego
300 g kruchych rurek z nadzieniem
200 g cukru pudru
120 g galaretki anansowej
50 g żelatyny
50 ml wody
Ananasy odsączamy z syropu. Syrop odkładamy, będzie nam jeszcze potrzebny. Ser i cukier miksujemy razem do połączenia się składników.  Dodajemy mleczko kokosowe. Miksujemy. Dodajemy syrop. Miksujemy. W zimnej wodzie rozpuszczamy żelatynę. Napęczniałą żelatynę podgrzewamy. Wolnym strumieniem dodajemy do masy żelatynę. Mieszamy. Na dnie tortownicy układamy kruche rurki z nadzieniem. Na rurki wylewamy masę serową. Chłodzimy sernik co najmniej dwie godziny. Galaretkę rozpuszczam w 600 ml wrzącej wody. Studzę. Wystudzoną galaretkę chłodzę w lodówce. Na stężałym serniku układam plastry ananasa. Wylewam tężejącą galaretkę. Chłodzę przez co najmniej dwie godziny.
sernik,sernik na zimno,sernik Pina Colada
sernik,sernik na zimno,sernik pina colada
sernik, sernik na zimno,sernik Pina Colada
Smacznego!

Komentarze

Popularne posty

Drukuj