Waniliowe placuszki podawane z dipem jogurtowym

Od lat słyszymy, że śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Nie ma się co dziwić. Dodaje nam energii i mocy na cały dzień. Pobudza do działania. Odpowiednio przygotowany dostarczy nam witamin i składników odżywczych. Ja osobiście nie wyobrażam sobie, aby nie zacząć dnia bez śniadania. Was moi kochani też chcę przekonać do zjedzenia każdego dnia pysznego śniadania. Moja dzisiejsza propozycja skierowana jest głównie do dzieci. Są to pyszne i łatwe w przygotowaniu waniliowe placuszki, które zazwyczaj podaje z dipem jogurtowym. Moje waniliowe placuszki powstały w oparciu o znakomitą margarynę "Sniadaniową". Doskonała jest zarówno na kanapki, jak i do takich właśnie placuszków. Wracają jednak do mojego przepisu. Waniliowe placuszki spokojnie przygotujecie w 30 minut. Nie zawierają w sobie składników, których nie kupicie w każdym sklepie. Podawane z dipem jogurtowym nabiorą charakteru i wyrazistości. Polecam!
Składniki:
250 g mąki pszennej
200 g serka homogenizowanego waniliowego
100 ml jogurtu naturalnego
50 g miodu
50 g cukru
20 g margaryny "śniadaniowa" marki Bielmar
15 g proszku do pieczenia
1 jajko
cukier puder do dekoracji
Margarynę roztapiamy. Studzimy. Mąkę, cukier, serek homogenizowany, proszek do pieczenia i jajko łączymy ze sobą. Krótko miksujemy. Dodajemy rozpuszczoną margarynę. Miksujemy. Patelnie mocno rozgrzewamy. Kładziemy 1-2 łyżki ciasta. Smażymy z obu stron na rumiano. Studzimy. Jogurt łączymy z miodem. Podajemy z jeszcze ciepłymi plackami.


jogurt, placki, placki waniliowe
placki, placki waniliowe, jogurt
placki, placki waniliowe, jogurt
Smacznego!
Wiele śniadań - jedna Śniadaniowa

Komentarze