Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Wiśniowy miodownik

 Moja dzisiejsza propozycja to wyjątkowy przepis na ponadczasowe ciasto jakim jest miodownik. Miodownik to wypiek, który pojawia się na polskich stołach od wielu lat. Moja dzisiejsza propozycja to wersja z wiśniami. Wiśnie na tle słodkiego kremu budyniowego i miodowego ciasta nadają nieco kwaskowy smak wypiekowi. Moim zdaniem jest to doskonałe ciasto na święta lub spotkania rodzinne. Polecam ! Składniki: ciasto miodowe 400 g mąki pszennej 200 g masła 200 g cukru pudru 50 g miodu 15 g proszku do pieczenia 1 jajko krem budyniowy 750 ml mleka 200 g masła 150 g cukru 120 g budyniu waniliowego 30 g cukru waniliowego 30 g mąki ziemniaczanej 3 żółtka dodatkowo 200 g dżemu wiśniowego Ciasto miodowe : Z podanych składników zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na 4 części. Każdą oddzielnie pieczemy w 180 stopniach przez 7 minut w prostokątnej formie. Płaty ciasta studzimy. Krem budyniowy : 500 ml mleka zagotowujemy z cukrem. W pozostałym mleku rozpuszczamy budynie, mąki i żółtka. Dodajemy mieszank

Ciasto Truskawkowa chmurka

Obecnie ciastka, które zawierają w swojej nazwie chmurkę cieszą się ogromną popularnością. Nie ma się co dziwić. Są łatwe, pyszne i pełne galaretki. Połączenie galaretki i bitej śmietany jest to zawsze strzał w dziesiątkę. Moja propozycja na deser wpisuję się w tą modę. Ciasto Truskawkowa chmurka to taka kwintesencja moich ulubionych smaków lata. Mamy tu kruchy spód czyli herbatniki, galaretkę owocową i krem na bazie bitej śmietany. Ciasto truskawkowa chmurka to deser doskonały na przyjęcia ze znajomymi. Przygotowuje się go stosunkowo szybko i łatwo. Owoce i galaretkę możemy dowolnie zmieniać. Ten deser jest jednym z moich ulubionych przygotowywanych podczas lata. Polecam!
Składniki:
500 ml śmietany 30%
400 ml wody
300 g truskawek świeżych lub mrożonych
200 g cukru pudru
120 g galaretek truskawkowych
100 g herbatników
100 g płatków czekoladowych
15 g śmietanfixu
Truskawki rozmrażamy. Kroimy na ćwiartki. Obie galaretki rozpuszczamy we wrzącej wodzie. Studzimy. Do wystudzonych galaretek dodajemy kawałki truskawek. Odstawiamy do lodówki do lekkiego stężenia. Zimną śmietanę ubijam na sztywno. Dodaje cukier puder i śmietanfix. Miksuje do połączenia się składników. Na dnie kwadratowej formy do pieczenia układam herbatniki. Na herbatniki wylewam tężejącą galaretkę. Chłodzę godzinę. Na stężałą galaretkę układam bitą śmietanę. Posypuję płatkami czekoladowymi. Chłodzę jeszcze godzinę.
ciasto, ciasto z kremem, ciasto z owocami, ciasto truskawkowa chmurka
ciasto, ciasto z kremem, ciasto z owocami, ciasto truskawkowa chmurka
ciasto, ciasto z kremem, ciasto z owocami, ciasto truskawkowa chmurka
Smacznego!

Komentarze

Popularne posty

Drukuj