Tarta to nie zmiennie jeden z moich topowych deserów podczas lata. Bardzo szybko się ten wypiek przygotowuje, jest przy tym prosty i smaczny. Możliwość dodania ulubionych smaków jako nadzienia sprawia, iż jest do wypiek dający wiele wersji. Jedną z tych moich ulubionych smaków jest właśnie tarta truskawkowa. Słodka, lekka oraz mocno czekoladowa tarta jest kwintesencją lata. Krem śmietankowy na bazie truskawek, do tego dodatek galaretki o tym samym smaku sprawia, iż nikt się nie oprze tej tarcie. Prosta tarta truskawkowa to przepis, który może stanowić doskonałą bazę dla innych owocowych tart np.: malinowej czy porzeczkowej. Ja wybrałam truskawki, gdyż najbardziej kojarzą mi się z latem i radością. Wielką przyjemność miałam tworząc ten przepis. Prosta tarta truskawkowa to deser dla wszystkich lubiących owoce lata. Polecam!
Składniki:
ciasto
200 g mąki pszennej
200 g masła
100 g cukru pudru
30 g kakao
3 żółtka
krem truskawkowy
350 g śmietany 30%
250 g serka mascarpone
250 g truskawek
100 g cukru pudru
15 g śmietanfixu
galaretka truskawkowa
400 ml wody
120 g galaretek truskawkowych
dodatkowo
350 g pralinek malinowych
Ciasto: Mąkę przesiewam. Dodaje cukier puder, kakao, żółtka i zimne masło. Zagniatam ciasto. Chłodzę ciasto co najmniej dwie godziny. Formę do tarty smaruje masłem i obsypuje bułką tartą.Zimne ciasto wałkuje na wielkość formy do pieczenia. Wykładam ciastem dno i boki formy. Nakłuwam. Wypełniam grochem. Ciasto piekę 15 minut w 180 stopniach. Zdejmuję groch. Piekę kolejne 15 minut w 180 stopniach. Studzę.
Krem truskawkowy: Truskawki lekko podgrzewam. Miksuję. Przesiewam przez sitko. Studzę. Zimną śmietanę ubijam na sztywno. Dodaje cukier puder i śmietanfix. Miksuję. Dodaje serek mascarpone i truskawki. Miksuję. Krem nakładam na wystudzone ciasto. Na kremie układam pralinki malinowe. Chłodzę w lodówce przez godzinę.
Galaretka truskawkowa: W 400 ml wrzącej wody rozpuszczam dwa opakowania galaretki. Studzę. Następnie chłodzę do prawie całkowitego stężenia. Mocno tężejącą galaretkę wylewam na wierzch ciasta. Chłodzę dwie godziny.
Składniki:
ciasto
200 g mąki pszennej
200 g masła
100 g cukru pudru
30 g kakao
3 żółtka
krem truskawkowy
350 g śmietany 30%
250 g serka mascarpone
250 g truskawek
100 g cukru pudru
15 g śmietanfixu
galaretka truskawkowa
400 ml wody
120 g galaretek truskawkowych
dodatkowo
350 g pralinek malinowych
Ciasto: Mąkę przesiewam. Dodaje cukier puder, kakao, żółtka i zimne masło. Zagniatam ciasto. Chłodzę ciasto co najmniej dwie godziny. Formę do tarty smaruje masłem i obsypuje bułką tartą.Zimne ciasto wałkuje na wielkość formy do pieczenia. Wykładam ciastem dno i boki formy. Nakłuwam. Wypełniam grochem. Ciasto piekę 15 minut w 180 stopniach. Zdejmuję groch. Piekę kolejne 15 minut w 180 stopniach. Studzę.
Krem truskawkowy: Truskawki lekko podgrzewam. Miksuję. Przesiewam przez sitko. Studzę. Zimną śmietanę ubijam na sztywno. Dodaje cukier puder i śmietanfix. Miksuję. Dodaje serek mascarpone i truskawki. Miksuję. Krem nakładam na wystudzone ciasto. Na kremie układam pralinki malinowe. Chłodzę w lodówce przez godzinę.
Galaretka truskawkowa: W 400 ml wrzącej wody rozpuszczam dwa opakowania galaretki. Studzę. Następnie chłodzę do prawie całkowitego stężenia. Mocno tężejącą galaretkę wylewam na wierzch ciasta. Chłodzę dwie godziny.
Komentarze
Prześlij komentarz