Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Ciasto Ferrero Rocher (bez pieczenia)

Przygotowania do świat czas zacząć. Jednym z elementów tych przygotowani jest ciasto, które uwielbia cała rodzinna. Jednym z nich jest ciasto Ferero Rocher które doskonale wkomponowuje się w atmosferę świat. Ciasto dosyć łatwo przygotować. Czas jego przygotowania nie zajmie nam dużo czasu. To co wyróżnia to ciasto jest wyjątkowa masa czekoladowo-orzechowa oraz pyszne herbatniki. U mnie w domu nie ma świat bez tego wypieku. Polecam ! Składniki: masa czekoladowo-orzechowa 300 ml śmietany 30% 250 g serka mascarpone 150 g kremu czekoladowego 150 g cukru pudru 50 g orzechów laskowych mielonych 10g śmietanfixu dodatkowo 300 g herbatników czekoladowych  Masa czekoladowo-orzechowa : Zimną śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder. Miksujemy. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Dodajemy śmietanfix. Miksujemy. Dodajemy krem czekoladowy i orzechy. Miksujemy.  Na kwadratowej formie układamy na dnie herbatniki. Na herbatnikach układamy 1/3 kremu. Na kremie ponownie układamy herbatniki. N

Babka a'la Bounty

Jedno z moich ulubionych połączeń czyli czekolada i kokos. Ciasto, które nie ma sobie równych. Jest szybkie w przygotowaniu, smaczne i bardzo kokosowe. Babka a'la bounty to taka wariacja na temat znanych batoników w formie ciasta. Co ważne ciasto przygotowujemy w formie keksowej. Do upieczenia akurat tej babki przygotowywałam się bardzo długo. Zawsze nie miałam czasu jej przygotować. Jednak pewnego dnia, gdy mieli mnie odwiedzić znajomi postanowiłam upiec właśnie takie ciasto. Co ciekawe babka a'la bounty bardzo mi posmakowała. Moim zdaniem jest to wypiek praktycznie na każdą okazję. Posmakuje zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Sprawdzi się na przyjęciu lub spotkaniu. Polecam!
Składniki:
ciasto
180 g maki pszennej
120 ml oleju
120 g cukru
50 g maki ziemniaczanej
40 g kakao
10 g proszku do pieczenia
3 jajka
ciasto kokosowe
120 g wiórków kokosowych
120 g cukru
100 ml oleju
50 g mąki ziemniaczanej
10 g proszku do pieczenia
3 jajka
dekoracja
100 g cukru pudru
Ciasto: Jajka ubijamy z cukrem na puch. Do ubitych jajek wlewamy olej wolnym strumieniem. Miksujemy. Dodajemy kakao, mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Miksujemy.
Ciasto kokosowe: Jajka ubijamy na sztywno z cukrem. Do ubitych jajek dodajemy olej. Miksujemy. Do masy dodajemy mąkę ziemniaczaną i wiórki kokosowe. Miksujemy. Dodajemy proszek do pieczenia. Miksujemy.
Formę keksową smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Najpierw wlewamy ciasto ciemne. Na cieście ciemne ciasto wylewamy ciasto kokosowe. Ciasto pieczemy około 60 minut w 180 stopniach. Studzimy. Wystudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.


babka, ciasto ucierane, babka kokosowa
babka, ciasto ucierane, babka kokoswa
Smacznego!

Komentarze

Popularne posty

Drukuj