Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Ciasto Ferrero Rocher (bez pieczenia)

Przygotowania do świat czas zacząć. Jednym z elementów tych przygotowani jest ciasto, które uwielbia cała rodzinna. Jednym z nich jest ciasto Ferero Rocher które doskonale wkomponowuje się w atmosferę świat. Ciasto dosyć łatwo przygotować. Czas jego przygotowania nie zajmie nam dużo czasu. To co wyróżnia to ciasto jest wyjątkowa masa czekoladowo-orzechowa oraz pyszne herbatniki. U mnie w domu nie ma świat bez tego wypieku. Polecam ! Składniki: masa czekoladowo-orzechowa 300 ml śmietany 30% 250 g serka mascarpone 150 g kremu czekoladowego 150 g cukru pudru 50 g orzechów laskowych mielonych 10g śmietanfixu dodatkowo 300 g herbatników czekoladowych  Masa czekoladowo-orzechowa : Zimną śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder. Miksujemy. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Dodajemy śmietanfix. Miksujemy. Dodajemy krem czekoladowy i orzechy. Miksujemy.  Na kwadratowej formie układamy na dnie herbatniki. Na herbatnikach układamy 1/3 kremu. Na kremie ponownie układamy herbatniki. N

Blok czekoladowy na styl niemiecki

Blok czekoladowy to deser, który nie odłącznie kojarzy się z czasami PRL. W moim przypadku są to również smaki dzieciństwa i mnóstwo wspomnień. Blok czekoladowy to prosty deser z użyciem mleka w proszku. Ten jednak przepis nie zawiera jednak tego kluczowego składnika. Przez to blok czekoladowy na styl niemiecki stał się lekki i kremowy. Moim zdaniem jest to jeden z najlepszych przepisów na blok czekoladowy. Szybki i łatwy w wykonaniu, a do tego jeszcze bardzo smaczny. Jednym minusem jest jednak dłuższe oczekiwanie, niż w przypadku klasycznego bloku czekoladowego. U mnie w domu ten blok czekoladowy zniknął w mgnieniu oka. Polecam!
Składniki:
300 g czekolady gorzkiej
300 g herbatników
150 g śmietany 30%
100 g masła
Czekoladę łamiemy na kawałki. W garnku rozpuszczamy masło. Dodajemy śmietanę. Lekko podgrzewamy.  Dodajemy połamaną czekoladę. Mieszamy do momentu rozpuszczenia się czekolady. Studzimy. Na dnie formy keksowej lejemy 1/4 sosu czekoladowego.  Następnie układamy herbatniki. Zalewamy ponownie 1/4 sosu czekoladowego. Układamy kolejną warstwę herbatników. Zalewamy ponownie 1/4 sosu czekoladowego. Postępujemy tak do momentu skończenia się herbatników i sosu czekoladowego. Blok chłodzimy w lodówce przez 24 godziny. Gotowy blok czekoladowy kroimy na kawałki.


blok czekoladowy, czekolada
blok czekoladowy, czekolada
Smacznego!
Źródło: domowe - wypieki.pl


Komentarze

Popularne posty

Drukuj