Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Ciasto Ferrero Rocher (bez pieczenia)

Przygotowania do świat czas zacząć. Jednym z elementów tych przygotowani jest ciasto, które uwielbia cała rodzinna. Jednym z nich jest ciasto Ferero Rocher które doskonale wkomponowuje się w atmosferę świat. Ciasto dosyć łatwo przygotować. Czas jego przygotowania nie zajmie nam dużo czasu. To co wyróżnia to ciasto jest wyjątkowa masa czekoladowo-orzechowa oraz pyszne herbatniki. U mnie w domu nie ma świat bez tego wypieku. Polecam ! Składniki: masa czekoladowo-orzechowa 300 ml śmietany 30% 250 g serka mascarpone 150 g kremu czekoladowego 150 g cukru pudru 50 g orzechów laskowych mielonych 10g śmietanfixu dodatkowo 300 g herbatników czekoladowych  Masa czekoladowo-orzechowa : Zimną śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder. Miksujemy. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Dodajemy śmietanfix. Miksujemy. Dodajemy krem czekoladowy i orzechy. Miksujemy.  Na kwadratowej formie układamy na dnie herbatniki. Na herbatnikach układamy 1/3 kremu. Na kremie ponownie układamy herbatniki. N

Łaciate babeczki

Nic tak mnie nie cieszy, jak możliwość testowania nowych form do pieczenia. Jest przy tym i radość i ciekawość. Nie inaczej było tym razem. Nową formę do pieczenia w formie małych babeczek dosyć szybko wypróbowałam. Co ciekawe użycie formy silikonowej pozwoliło zaoszczędzić czas i pracę. Zniknął problem natłuszczania blachy. Łaciate babeczki w tym przypadku to strzał w dziesiątkę. Miękkie i wilgotne. Łatwe w przygotowaniu oraz efektowne. Są doskonałą propozycją jako deser do kawy czy herbaty. Łaciate babeczki doskonale smakują o każdej porze dnia. Moim zdaniem spełnią rolę prezentu dla wyjątkowej osoby. Mogę z pewnością powiedzieć, że są to jedne z moich ulubionych wypieków. Polecam!
Składniki:
250 g mąki pszennej
120 g masła
120 g cukru
50 g cukru pudru
30 g kakao
8 g proszku do pieczenia
3 jajka
Miękkie masło ucieramy na puch z cukrem. Dodajemy po jednym jajku. Miksujemy. Do masy dodajemy mąkę pszenną i proszek do pieczenia. Miksujemy. Masę dzielimy na dwie połowy. Do jednej dodajemy kakao. Mieszamy. Do formy silikonowej z babeczkami układamy po łyżce masy jasnej i ciemnej. Postępujemy ta do momentu skończenia się ciasta. Babeczki pieczemy około 15-20 minut w 180 stopniach. Studzimy. Posypujemy cukrem pudrem.


babeczki, łaciate babeczki, babka łaciata
babeczki, łaciate babeczki, babka łaciata
Smacznego!
Źródło: https://ilovebake.pl/2019/04/03/babeczki-marmurkowe/

Komentarze

Popularne posty

Drukuj