Batoniki kokosowe uwielbiam jeść przy każdej możliwej okazji. Połączenie wiórków kokosowych z czekoladą to mój niezawodny sposób na poprawę humoru. Ciasto Bounty to doskonały duet czyli puszyste ciasto czekoladowe i krem kokosowy. Odkąd przypadkiem natrafiłam na przepis na to właśnie ciasto, chodziło za mną, aby je jak najszybciej wykonać. Moim zdaniem jest to wypiek, który sprawdzi się podczas wielu przyjęć czy spotkań ze znajomymi. Zarówno zachwyci osobo uwielbiające ciasta czekoladowe, jak i osoby lubiące nietypowe połączenia. To co urzekło mnie w tym wypieku to jego łatwość w przygotowaniu i niezwykły kokosowy smak, który jednak nie dominuje nad pozostałymi elementami ciasta. Wypiek ten skierowany do wszystkich miłośników łatwych i smacznych ciast zarazem. Polecam!
Składniki:
ciasto czekoladowe
200 g mąki pszennej
125 g margaryny lub masła
120 g cukru
50 ml wody
30 g kakao
12 g proszku do pieczenia
5 ml aromatu waniliowego
3 jajka
krem kokosowy
400 ml mleka kokosowego
300 ml mleka
100 g cukru
100 g wiórków koksowych
100 g masła
50 g kaszy manny
polewa czekoladowa
150 ml śmietany 30%
100 g czekolady deserowej
Ciasto czekoladowe: Miękką margarynę, wodę oraz kakao rozpuszczamy. Studzimy. Jajka wraz z cukrem ucieramy na puszystą masę. Dodajemy wolnym strumieniem rozpuszczone składniki. Miksujemy. Dodajemy aromat , proszek do pieczenia oraz mąkę. Miksujemy. Ciasto przelewamy do wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą kwadratowej formy do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach przez 45 minut do tzw. suchego patyczka. Studzimy. Ewentualne wybrzuszenie ciasta odcinamy.
Krem kokosowy: Mleczko kokosowe dzień wcześniej umieszczamy w lodówce. Następnego dnia odlewamy wodę zostawiając tylko gęstą kokosową masę. 15o ml mleka, cukier i masę kokosową zagotowujemy. W zimnym mleku rozpuszczamy kaszę manną. Do gotującego się mleka dodajemy wiórki kokosowe. Mieszamy. Gdy wszystkie składniki się zagotują dodajemy pozostałe zimne mleko z kaszą manną. Mieszamy. Gotujemy do momentu powstania gęstego budyniu. Studzimy. Miękkie masło ucieramy na puch. Dodajemy partiami zimny budyń kokosowy. Miksujemy do połączenia się składników. Krem chłodzimy przez 30 minut w lodówce.
Na wystudzone ciasto smarujemy krem. Ponownie chłodzimy 30 minut.
Polewa czekoladowe: Zimną śmietanę wyjmujemy około dwie godziny przed podgrzaniem. Ciepła śmietanę podgrzewamy, nie doprowadzamy do wrzenia. Czekoladę łamiemy na kawałki. Do podgrzanej śmietany dodajemy połamana czekoladę. Mieszamy. Tak przygotowaną polewą zdobimy ciasto.
Komentarze
Prześlij komentarz