Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Życzenia świąteczne

 Z okazji nadchodzących świąt Wielkanocnych składam wszystkim życzenia zdrowych :) radosnych świąt :) oraz mokrego dyngusa :)  życzy autorka bloga

Ciasto "Rodzynkowiec"

Ciasto "Rodzynkowiec to doskonały wypiek na rodzinne spotkania. jest to bowiem połączenie pysznego ciemnego biszkoptu z kremem budyniowym i rodzynkami. Oryginalny przepis, który pochodzi z książki "Wielka księga ciast Siostry Anastazji" zawiera jeszcze biszkopt jasny. Ja jednak postanowiłam nieco zmienić i uprościć przepis. Przez moje ulepszenie ciasto nie traci na smaku i jakości, a zyskuje niezwykły charakter i smak. Moim zdaniem ciasto "Rodzynkowiec" to deser, który polubią osoby ceniące tradycje. Sama nazwa wypieku zapewne wzięła swoją nazwę od rodzynek, które są na wierzchu ciasta. Moim zdaniem ten wypiek polubią również dzieci mimo tego, że w tym cieście znajdziemy rodzynki. Ciasto "Rodzynkowiec" to pyszny wypiek różne okazje. Polecam!
Składniki:
ciasto czekoladowe
350 g mąki pszennej
180 g cukru
150 ml oleju
30 g kakao
10 g proszku do pieczenia
5 jajek
krem budyniowy
650 ml mleka
200 g cukru
200 g masła
60 g proszku budyniowego
30 g mąki ziemniaczanej
20 g kawy rozpuszczalnej kremowej
3 żółtka
dekoracja
200 g czekolady
200 ml wody
100 g rodzynek
10 ml likieru amaretto
Ciasto czekoladowe: Jajka ubijamy z cukrem na puch. Dodajemy olej. Miksujemy. Do masy dodajemy kakao, mąkę oraz proszek do pieczenia. Miksujemy. Ciasto pieczemy około 50 minut w 180 stopniach. Studzimy. Wystudzone ciasto kroimy na trzy blaty.
Krem budyniowy: W 400 ml mleka rozpuszczamy cukier i kawę . W pozostałych 250 ml mleka rozpuszczamy budyń, mąkę ziemniaczaną i żółtka. Do gotującego się mleka wlewamy mieszankę. Mieszamy do momentu powstania gęstego budyniu. Studzimy. Miękkie masło ucieramy na puch. Dodajemy partiami zimny budyń.
Dekoracja: Rodzynki zalewamy wrząca wodą i likierem amaretto. Po 30 minutach odlewamy wodę.
Blaty ciasta przekładamy kremem. Na wierzchu smarujemy cienka warstwę kremu. Układamy rodzynki. Czekoladę łamiemy na kawałki. Rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Rozpuszczoną czekoladą polewamy rodzynki. Ciasto chłodzimy w lodówce przez dwie godziny.
ciasto, ciasto z kremem, ciasto czekoladowe, rodzynki
ciasto, ciasto z kremem, ciasto czekoladowe, rodzynki
Smacznego !
Źródło: "Wielka księga ciast Siostry Anastazji", s. 52.




Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty

Drukuj