Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Ciasto Ferrero Rocher (bez pieczenia)

Przygotowania do świat czas zacząć. Jednym z elementów tych przygotowani jest ciasto, które uwielbia cała rodzinna. Jednym z nich jest ciasto Ferero Rocher które doskonale wkomponowuje się w atmosferę świat. Ciasto dosyć łatwo przygotować. Czas jego przygotowania nie zajmie nam dużo czasu. To co wyróżnia to ciasto jest wyjątkowa masa czekoladowo-orzechowa oraz pyszne herbatniki. U mnie w domu nie ma świat bez tego wypieku. Polecam ! Składniki: masa czekoladowo-orzechowa 300 ml śmietany 30% 250 g serka mascarpone 150 g kremu czekoladowego 150 g cukru pudru 50 g orzechów laskowych mielonych 10g śmietanfixu dodatkowo 300 g herbatników czekoladowych  Masa czekoladowo-orzechowa : Zimną śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder. Miksujemy. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Dodajemy śmietanfix. Miksujemy. Dodajemy krem czekoladowy i orzechy. Miksujemy.  Na kwadratowej formie układamy na dnie herbatniki. Na herbatnikach układamy 1/3 kremu. Na kremie ponownie układamy herbatniki. N

Ciasto "Rodzynkowiec"

Ciasto "Rodzynkowiec to doskonały wypiek na rodzinne spotkania. jest to bowiem połączenie pysznego ciemnego biszkoptu z kremem budyniowym i rodzynkami. Oryginalny przepis, który pochodzi z książki "Wielka księga ciast Siostry Anastazji" zawiera jeszcze biszkopt jasny. Ja jednak postanowiłam nieco zmienić i uprościć przepis. Przez moje ulepszenie ciasto nie traci na smaku i jakości, a zyskuje niezwykły charakter i smak. Moim zdaniem ciasto "Rodzynkowiec" to deser, który polubią osoby ceniące tradycje. Sama nazwa wypieku zapewne wzięła swoją nazwę od rodzynek, które są na wierzchu ciasta. Moim zdaniem ten wypiek polubią również dzieci mimo tego, że w tym cieście znajdziemy rodzynki. Ciasto "Rodzynkowiec" to pyszny wypiek różne okazje. Polecam!
Składniki:
ciasto czekoladowe
350 g mąki pszennej
180 g cukru
150 ml oleju
30 g kakao
10 g proszku do pieczenia
5 jajek
krem budyniowy
650 ml mleka
200 g cukru
200 g masła
60 g proszku budyniowego
30 g mąki ziemniaczanej
20 g kawy rozpuszczalnej kremowej
3 żółtka
dekoracja
200 g czekolady
200 ml wody
100 g rodzynek
10 ml likieru amaretto
Ciasto czekoladowe: Jajka ubijamy z cukrem na puch. Dodajemy olej. Miksujemy. Do masy dodajemy kakao, mąkę oraz proszek do pieczenia. Miksujemy. Ciasto pieczemy około 50 minut w 180 stopniach. Studzimy. Wystudzone ciasto kroimy na trzy blaty.
Krem budyniowy: W 400 ml mleka rozpuszczamy cukier i kawę . W pozostałych 250 ml mleka rozpuszczamy budyń, mąkę ziemniaczaną i żółtka. Do gotującego się mleka wlewamy mieszankę. Mieszamy do momentu powstania gęstego budyniu. Studzimy. Miękkie masło ucieramy na puch. Dodajemy partiami zimny budyń.
Dekoracja: Rodzynki zalewamy wrząca wodą i likierem amaretto. Po 30 minutach odlewamy wodę.
Blaty ciasta przekładamy kremem. Na wierzchu smarujemy cienka warstwę kremu. Układamy rodzynki. Czekoladę łamiemy na kawałki. Rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Rozpuszczoną czekoladą polewamy rodzynki. Ciasto chłodzimy w lodówce przez dwie godziny.


ciasto, ciasto z kremem, ciasto czekoladowe, rodzynki
ciasto, ciasto z kremem, ciasto czekoladowe, rodzynki
Smacznego !
Źródło: "Wielka księga ciast Siostry Anastazji", s. 52.




Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty

Drukuj